Paradajz dijeta: Izgubite 3kg za samo 5 dana!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Bilo da ga jedete u juhi, salati ili varivu, s paradajzom ne možete pogriješite jer je hranjiv, ukusan i ima malo kalorija. Zato je Judy Roblik, američki ekspert za prehranu, osmislila dijetu koja se bazira na ovoj namirnici, a koja je i njoj pomogla da se riješi suvišnih kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ovaj mirisni, crveni, slasni plod prava je riznica vitamina A i C, kalija, ali i likopena, najmoćnijeg antioksidanta koji smanjuje rizik od malignih bolesti. Osim toga 0,100 grama paradajza sadrži samo 18 kalorija, pa je savršen i za dijetu - kaže Judy Roblik.
Ako se budete pridržavali dijete, za pet dana smršaćete tri kilograma, a vaš organizam će se osloboditi svih toksina.

KAKO FUNKCIONIRA
- Dijeta traje pet dana, ali možete ju ponovite poslije dva dana pauze.
- Zaboravite na slatkiše, bijeli hljeb, masne sireve i dajte prednost piletini, ribi, voću, povrću i integralnim žitaricama.
- Od masnoća smijete koristiti samo maslinovo ulje, a od začina sol, papar i aromatično bilje.
- Svako jutro, odmah poslije buđenja, popijte čašu mlake vode.
- Jedite najmanje četiri puta dnevno.
- Doručak i užina mogu biti s rajčicom i bez njega, a za ručak i večeru morate jesti ovo povrće.
- Dilema svjež ili skuhan paradajz ne postoji. Stvar je u pravoj kombinaciji. Ako želite da ojačate imunitet, češće koristiti kuhani paradajz.

JELOVNIK

1. dan
Ručak: Paradajz sa sirom
Pomiješajte 300 g sjeckane rajčice 0,200 g mladog sira, prelijte žlicom hladno cijeđenog maslinovog ulja i začinite bosiljkom. Uz salatu pojedite 30 g integralnog kruha.
Užina: 100 g voća po izboru
Večera: Tjestenina u paradajz sosu
Isjeckajte dvije mrkve i prodinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte 50 ml pileće juhe i pirjajte još pet minuta. Dodajte 450 g sjeckanog paradajza, posolite, popaprite i začinite s pola žlice meda, pa krčkajte još 15 minuta. Skuhajte 100 g integralne tjestenine i prelijte je umakom.

2. dan
Ručak: Grčka salata
Isjeckajte glavicu crnog luka, dva paradajza i jedan veći krastavac. Prelijte maslinovim uljem i začinite po ukusu. Uz salatu pojedite 30 g integralnog kruha.
Užina: Šalica kave i dva keksa
Večera: Juha s oslićem
Izdinstajte dvije glavice sitno sjeckanog crnog luka na maslinovom ulju, dodajte dva veća paradajza koje ste prethodno ogulili i isjekli na kriške, kockicu juhe od povrća i pola litre vode. Kada juha proključa, dodajte sjeckani filet oslića, pa kuhajte još 20 minuta. Začinite po ukusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. dan
Ručak: Omlet
Iseckajte 100 g šampinjona i 300 g rajčice, pa ih prodinstajte na maslinovom ulju. Kada voda ispari, dodajte dva umućena jajeta i zapecite.
Užina: Dvije mrkve
Večera: Teletina s rajčicom
Ispecite teleću šniclu (125-150 g) u teflonskom tiganju, pa začinite po ukusu. U drugoj posudi prodinstajte sitno sjeckani crni luk i dvije rajčice, dodajte šniclu, pa krčkajte još 15 minuta.

4. dan
Ručak: Hladni gaspačo
Isjeckajte 300 g paradajza, jednu papriku i veći krastavac, ubacite u blender i usitnite s žlicom maslinovog ulja, dva čehna bijelog luka i dva parčeta izmrvljenog tosta. Posolite, pobiberite i ohladite.
Užina: Sendvič s rajčicom
Večera: Rajčica s rižom
Izdubite tri rajčice i stavite ih u vatrostalnu posudu. Pomiješajte 100 g mladog sira i 125 g prokuhanog pirinča, malo bosiljka, rajčice isječenog na kockice i bijelog luka, pa napunite rajčice. Pecite ga 25 minuta na 200 stupnjeva.

5. dan
Ručak: Talijanska salata
Isjecite na kocke tost i 400 g paradajza, pa mu dodajte malo zelene salate, prelijte s dvije žlice maslinovog ulja i octa, posolite i popaprite. Preko salate pospite kockice tosta.
Užina: Jabuka s medom i nanom
Kivi i jabuku isjecite na kockice, pomiješajte sa žličicom meda, pa začinite sjeckanim listom svježe metvice.
Večera: Paprikaš
Prodinstajte glavicu sitno sjeckanog crnog luka, dodajte 200 g krumpira isječenog na kocke, kolutove četiri mrkve, dva poriluka i 100 g gljiva. Začinite, dodajte 100 ml juhe od povrća i čašu soka od rajčice, pa kuhajte još 15 minuta.

A ŠTA ZA DORUČAK
- Integralna kifla premazana s dvije žlice nemasnog sira i jedan paradajz.
- Dvije kriške tost hljeba premazana margarinom i dva koluta šunke.
- 200 g polumasnog jogurta pomiješanog s žlicom meda i dvije velike kašike pahuljica.

ZA
Ljeti punimo baterije za zimu i unosimo vitamin C koji je nužan za jačanje imuniteta. Sendviči u kombinaciji paradajza i dimljene puretine su pravi izbor. Voće treba jesti kao poseban obrok, da biste bolje iskoristili vitamine i minerale, ali jagode, jabuke i kivi ne jedite na prazan želudac. Kombinacija oslića i rajčice također je sjajna.

PROTIV
Maslinovo ulje gubi najvažnije sastojke kad se zagrijava, a rajčicu dok se kuha. Zato je najbolje da svjež isječen paradajz prelijete žlicom maslinovog ulja i dodati svjež peršin ili bosiljak. Jogurt možete kombinirati s zobenim pahuljicama i svježim sjeckanim svježim voćem, ne morate ih odvajate. Voće ide uz mlad sir, ali nikako uz sendvič.

Dijeta će biti još učinkovitija ako prije i poslije obroka pijete što više prirodnih sokova od voća i povrća, čajeva i negazirane mineralne vode

doznajemo.com

Vezani članci