Ne morate se više nikada zapitati: Evo koliko zapravo meso može stajati u hladnjaku

Vidi originalni članak
Pametno rukovati sirovim, zaleđenim i pečenim mesom više ne mora biti problem.

1. SIROVO MESO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirovu piletinu, ribu, mljeveno meso i kobasice trebalo bi pripremiti u roku od dva dana, dok veći komad crvenog mesa poput govedine u hladnjaku može odstajati i do pet dana. Važno je imati na umu da bi temperatura hladnjaka trebala biti ispod 4 °C kako bi se spriječilo razmnožavanje bakterija.

Lakše je, dakako, ako imate hladnjak koji stalno provjerava vlagu i temperaturu , koji posjeduje i posebnu ladicu namjenjenu baš za meso i ribu, u kojoj je temperatura između -1 i 2 °C. Ako nemate vremena pripremiti meso u razdoblju u kojem je to preporučeno, nabolja je opcija da ga zamrznete.

2. MESO U ZAMRZIVAČU

Iako zamrzivač usporava kvarenje na dulji vremenski period, ipak postoji trenutak kada je krajnje vrijeme za odmrzavanje i pripremu mesa. Govedina može najdulje ostati u zamrzivaču, do čak godinu dana. Piletinu ne ostavljajte u zamrzivaču dulje od 9 mjeseci, a ribu poput lososa možete ostaviti od 6 do 8 mjeseci. 

3. OSTACI PEČENOG MESA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nakon kuhanja hranu ne bi trebalo ostaviti na sobnoj temperaturi dulje od četiri sata. Nakon toga, treba je staviti u hladnjak, u kojem je sigurna sljedeća tri do četiri dana. Namirnice koje zahtijevaju posebnu pažnju jesu mljeveno meso, pečena piletina i veći komadi mesa. Također, jedna je od preporuka da se ostaci hrane ne podgrijavaju više od jednom.

zadovoljna.hr

Vezani članci