BiH potpisala Konvenciju o borbi protiv krivotvorenja lijekova

Vidi originalni članak

Bosna i Hercegovina je 4. prosinca u Strasburgu potpisala MEDICRIME Konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv krivotvorenja lijekova i medicinskih proizvoda s ciljem zaštite javnog zdravlja. Na taj način je, nakon Hrvatske, postala druga država u regiji koja je iskazala spremnost da se na organiziran i sustavan način, a u skladu s europskim propisima i standardima, suprotstavi ovom međunarodnom kriminalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konvencija je nadopuna direktivama Europske unije koje reguliraju ovo područje.

Vijeće Europe je usvojilo ovu konvenciju krajem 2010. godine, i njome se prvi put na međunarodnoj razini krivotvorenje lijekova i medicinskih proizvoda, kao i njihova proizvodnja i stavljanje na tržište bez potrebnog odobrenja ili usklađenosti sa sigurnosnim zahtjevima, definiraju kao kaznena djela.

Ministarstvo civilnih poslova BiH od 2011. godine provodi temeljite aktivnosti u vezi s pristupanjem ovoj konvenciji. Državna radna grupa je izradila, a Vijeće ministara BiH u lipnju ove godine usvojilo Operativni plan za pristupanje i ratifikaciju MEDICRIME konvencije.

Operativnim planom su definirane aktivnosti koje je neophodno preduzeti s ciljem provedbe konvencije, identificirani nositelji, rokovi i potrebna materijalna sredstva za realizaciju definiranih aktivnosti i mjera.

Ministarstvo civilnih poslova će u narednom razdoblju biti odgovorno za koordinaciju aktivnosti na provedbi svih neophodnih mjera definiranih Operativnim planom za provedbu Konvencije, u čemu će surađivati, između ostalih i s Ministarstvom sigurnosti BIH, Interpolom, Ministarstvom pravde BiH, Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH, Tužiteljstvom BiH, SIPA-om, Upravom za neizravno oporezivanje BiH i drugim nadležnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH se navodi da su u otkrivanje i sprječavanje trgovine krivotvorenih proizvoda uključena regulatorna tijela za lijekove, policija, carina, pravosudna tijela i farmaceutska industrija. Također, izuzetno je važna međunarodna suradnja i razmjena informacija o prisutnosti ovih proizvoda na određenim tržištima u svijetu.

Konvencija predviđa i osnivanje nadzornog tijela koje će nadgledati implementaciju Konvencije u zemljama članicama Vijeća. Predviđena je i nabavka specijalne laboratorijske opreme za Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, s ciljem pravovremene detekcije krivotvorenih lijekova, što će svakako doprinijeti i kvalitetnijoj zaštiti zdravlja građana BiH od krivotvorenih lijekova.

- Globalno, najčešće se na tržištu nađu krivotvoreni tzv. rekreativni lijekovi, a također citostatici i hormonalni preparati, a takvih preparata se nađe i u BiH, što je dokazano brojnim istražnim akcijama. Također, kupovina lijekova i medicinskih proizvoda putem interneta je izuzetno rizična, i u takvim ponudama se veoma često nalaze krivotvoreni lijekovi, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Fena

Vezani članci