Prodaje se tekst o ukidanju ropstva koji je potpisao Lincoln

Vidi originalni članak

Dokument je 1. veljače 1865. potpisao Abraham Lincoln, ubijen 14. travnja i nešto više od 2 mjeseca prije završetka američkog građanskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedan od 14 primjeraka koje je potpisao izvršni predsjednik tog doba. Prodaje ga američki povijesni institut Gilder Lehrman u New Yorku koji ima 2 primjerka. Institut koji je zadržao jedan primjerak dragocjenog dokumenta želi nabaviti dodatna financijska sredstva za kupnje drugih dokumenata, navodi Sotheby's.

"Ni ropstvo ni prisilno služenje ne smije postojati u Sjedinjenim Državama ni na bilo kojem drugom mjestu gdje vladaju američki zakoni", navodi se u dokumentu.

Istog dana će Sotheby's će ponuditi na prodaju proglas emancipacije koji nema ustavnu vrijednost, ali predstavlja prvi korak prema ukidanju ropstva. Tekst proglašava slobodnim sve robove i nosi nadnevak 22. rujna 1862., ali je stupio na snagu tek 1. siječnja 1863. Sotheby's taj dokument, koji postoji u 27 primjeraka, procjenjuje na između 1,5 i 2 milijuna dolara.

Rukopis Lincolnovog govora nakon ponovnog izbora u studenom 1864. je aukcijska kuća Christie's 2009. prodala za 3,44 milijuna dolara.

Hina

Vezani članci