Prodaje se tekst o ukidanju ropstva koji je potpisao Lincoln

Abraham Lincoln, rob

Dokument je 1. veljače 1865. potpisao Abraham Lincoln, ubijen 14. travnja i nešto više od 2 mjeseca prije završetka američkog građanskog rata.

To je jedan od 14 primjeraka koje je potpisao izvršni predsjednik tog doba. Prodaje ga američki povijesni institut Gilder Lehrman u New Yorku koji ima 2 primjerka. Institut koji je zadržao jedan primjerak dragocjenog dokumenta želi nabaviti dodatna financijska sredstva za kupnje drugih dokumenata, navodi Sotheby's.

"Ni ropstvo ni prisilno služenje ne smije postojati u Sjedinjenim Državama ni na bilo kojem drugom mjestu gdje vladaju američki zakoni", navodi se u dokumentu.

Istog dana će Sotheby's će ponuditi na prodaju proglas emancipacije koji nema ustavnu vrijednost, ali predstavlja prvi korak prema ukidanju ropstva. Tekst proglašava slobodnim sve robove i nosi nadnevak 22. rujna 1862., ali je stupio na snagu tek 1. siječnja 1863. Sotheby's taj dokument, koji postoji u 27 primjeraka, procjenjuje na između 1,5 i 2 milijuna dolara.

Rukopis Lincolnovog govora nakon ponovnog izbora u studenom 1864. je aukcijska kuća Christie's 2009. prodala za 3,44 milijuna dolara.

Hina