Ovo je sve što vam treba da bi imali zdravu kosu

Vidi originalni članak

1. Proteini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su proteini osnovni gradivni elementi kose, logično je da je dovoljan unos proteina od iznimne važnosti za zdravu dlaku.

2. Vitamin A

Sebum koji luče lojne žlijezde kože glave sprječava isušivanje kose i skalpa, ali za njegovo stvaranje neophodan je vitamin A. Zbog toga je važno da u vašoj prehrani budu u dovoljnoj mjeri zastupljene namirnice koje obiluju ovim vitaminom.

3. Vitamini B-grupe

Pridonose dobroj prokrvljenosti kože glave te održavaju kosu jakom. Za zdravu kosu najbitniji su niacin, pantenol, folna kiselina, vitamini B6 i B12. B-kompleksom obiluju jaja, piletina, riba, integralne žitarice i zeleno lisnato povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Vitamin C

Na više načina pridonosi zdravlju kose. Najprije potpomaže apsorpciju željeza dok istodobno sudjeluje u stvaranju kolagena koji kosu čini sjajnijom te potiče njezin rast.

5. Vitamin E

Dovoljan unos namirnica bogatih vitaminom E pomoći će u zaštiti kose i kože od sunca, hladnoće i prijevremenog starenja.

6. Željezo

Niska razina željeza u krvi može izazvati opadanje kose. Ovim mineralom bogate su sljedeće namirnice: crveno meso, piletina, riba, zeleno lisnato povrće, leća, suhe marelice, sjemenke sezama, suncokreta i bundeve.

Izvor: dnevno.hr

Vezani članci