Ovo je sve što vam treba da bi imali zdravu kosu

kosa, parfem, oštećenje vlasišta, zdrava kosa, njega, EU i Velika Britanija, banka kose , kosa

1. Proteini

Kako su proteini osnovni gradivni elementi kose, logično je da je dovoljan unos proteina od iznimne važnosti za zdravu dlaku.

2. Vitamin A

Sebum koji luče lojne žlijezde kože glave sprječava isušivanje kose i skalpa, ali za njegovo stvaranje neophodan je vitamin A. Zbog toga je važno da u vašoj prehrani budu u dovoljnoj mjeri zastupljene namirnice koje obiluju ovim vitaminom.

3. Vitamini B-grupe

Pridonose dobroj prokrvljenosti kože glave te održavaju kosu jakom. Za zdravu kosu najbitniji su niacin, pantenol, folna kiselina, vitamini B6 i B12. B-kompleksom obiluju jaja, piletina, riba, integralne žitarice i zeleno lisnato povrće.

4. Vitamin C

Na više načina pridonosi zdravlju kose. Najprije potpomaže apsorpciju željeza dok istodobno sudjeluje u stvaranju kolagena koji kosu čini sjajnijom te potiče njezin rast.

5. Vitamin E

Dovoljan unos namirnica bogatih vitaminom E pomoći će u zaštiti kose i kože od sunca, hladnoće i prijevremenog starenja.

6. Željezo

Niska razina željeza u krvi može izazvati opadanje kose. Ovim mineralom bogate su sljedeće namirnice: crveno meso, piletina, riba, zeleno lisnato povrće, leća, suhe marelice, sjemenke sezama, suncokreta i bundeve.

Izvor: dnevno.hr