FOTO  Mostar: Predstavljena 'Sabrana djela' Veselka Koromana

Vidi originalni članak

... predstavljena su u srijedu u amfiteatru Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Koromanove četiri knjige govorili su dr.sc. Iva Beljan, profesor Ivan J. Bošković, dr.sc. Perina Meić i akademik Miroslav Palameta.

Profesorica Meić istaknula je kako joj je čast govoriti o sabranim djelima akademika, pjesnika i pisca Veselka Koromana.

- Riječ je o četiri opsežne knjige ovog hrvatskog i bosanskohercegovačkog pisca koje objedinjuju njegovo cjelokupno djelo i kompletnu biobibliografiju, kao i popis sve literature o djelu uglednog književnika - kazala je Meić, prenosi Fena.

Dodala je kako prva knjiga sadrži svu Koromanovu poeziju iz dvanaest pjesničkih knjiga, a ostale tri knjige njegovu prozu.

- Glavna su tematska čvorišta samoća, zatim stvaranje, šutnja, hercegovački pejzaži, jezik, unutarnji nemiri i smrt – kazala je Meić, istaknuvši kako je Koroman čovjek koji će budućim generacijama biti kamen temeljac za neka buduća istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Ivan J. Bošković ocijenio je kako je Koroman veliki pisac i jedan je od najznačajnijih hrvatskih i bh. književnika.

- Sabrana djela su zaista rijetkost kojom se mogu pohvaliti tek neka zaslužena 'imena' - rekao je Bošković.

Profesorica Iva Beljan Kovačić je rekla kako se radi o cjelovitom izdanju jednog književnog i bogatog opusa.

- Tekstovi su već izdani i poznati, ali sabrana djela nam nude novi pogled u stvaralaštvo Veselka Koromana - kazala je Beljan Kovačić.

Veselko Koroman rođen je 1934. u Ljubuškom. On je hrvatski književnik i povjesničar književnosti iz BiH. Piše pjesme, romane, pripovijetke, eseje, putopise, književnu kritiku i sastavlja antologije. Do sada je objavio 476 pjesama. Osnovnu školu je završio u Ljubuškom, a srednju u Mostaru. Studirao je književnosti filozofiju u Sarajevu na Filozofskom fakultetu.

Sve fotografije u GALERIJI

FENA

Vezani članci