FOTO  Mostar: Predstavljena 'Sabrana djela' Veselka Koromana

veselko koroman, sabrana djela

... predstavljena su u srijedu u amfiteatru Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

O Koromanove četiri knjige govorili su dr.sc. Iva Beljan, profesor Ivan J. Bošković, dr.sc. Perina Meić i akademik Miroslav Palameta.

Profesorica Meić istaknula je kako joj je čast govoriti o sabranim djelima akademika, pjesnika i pisca Veselka Koromana.

- Riječ je o četiri opsežne knjige ovog hrvatskog i bosanskohercegovačkog pisca koje objedinjuju njegovo cjelokupno djelo i kompletnu biobibliografiju, kao i popis sve literature o djelu uglednog književnika - kazala je Meić, prenosi Fena.

Dodala je kako prva knjiga sadrži svu Koromanovu poeziju iz dvanaest pjesničkih knjiga, a ostale tri knjige njegovu prozu.

- Glavna su tematska čvorišta samoća, zatim stvaranje, šutnja, hercegovački pejzaži, jezik, unutarnji nemiri i smrt – kazala je Meić, istaknuvši kako je Koroman čovjek koji će budućim generacijama biti kamen temeljac za neka buduća istraživanja.

Profesor Ivan J. Bošković ocijenio je kako je Koroman veliki pisac i jedan je od najznačajnijih hrvatskih i bh. književnika.

- Sabrana djela su zaista rijetkost kojom se mogu pohvaliti tek neka zaslužena 'imena' - rekao je Bošković.

Profesorica Iva Beljan Kovačić je rekla kako se radi o cjelovitom izdanju jednog književnog i bogatog opusa.

- Tekstovi su već izdani i poznati, ali sabrana djela nam nude novi pogled u stvaralaštvo Veselka Koromana - kazala je Beljan Kovačić.

Veselko Koroman rođen je 1934. u Ljubuškom. On je hrvatski književnik i povjesničar književnosti iz BiH. Piše pjesme, romane, pripovijetke, eseje, putopise, književnu kritiku i sastavlja antologije. Do sada je objavio 476 pjesama. Osnovnu školu je završio u Ljubuškom, a srednju u Mostaru. Studirao je književnosti filozofiju u Sarajevu na Filozofskom fakultetu.

Sve fotografije u GALERIJI

FENA