Godišnjica smrti Antuna Gustava Matoša

Vidi originalni članak
Rođen je 1873. u Tovarniku, u Srijemu, a već 1875. mali „Gustl", kako su ga najbliži obično zvali, odlazi s roditeljima u Zagreb. U svojoj Autobiografiji piše da je „Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem". Dakle, njegova ličnost objedinjuje tri područja u kojem žive Hrvati - Bosnu i Hercegovinu, Vojvodinu i Hrvatsku. I svima njima je danas na ponos. No, u mladim danima je, kako priznaje u spomenutom djelu, mnogo roditeljskih suza prolio. Jedan od razloga njihove boli bio je i nesupješni studij u Beču:

„Poslaše me u Beč na veterinu, da postanem pasji dentist, konjski specijalist, kravlji geburcelfer (Geburtshelfer) i pileći bakteriolog, ali ja svirah sa Suchyjem, kasnijim violinistom u Pragu, lutah s mojim bratićem Hugom Schamsom, današnjim kapelnikom, čitah luckastog Hoffmanna i Byrona, izgubih vladinu potporu i dođoh u Zagreb sa dugom kosom i veltšmercem (Weltschmerz) na nesuđenom svom utilitarskom veterinarskom licu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov boemski duh, razumljivo, nije mogao dugo podnositi vojničku stegu, stoga on dezertira iz austro-ugarske vojske i bježi u Srbiju. Nakon trogodišnjeg boravka u Beogradu odlazi u Ženevu, a potom i u Pariz, koji će pet godina biti njegovim domom i u kojem će nastati najveći dio njegove proze. Susret s francuskom književnošću moderne (prije svega Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé, Maurice Barrès itd.) prekretnica je ne samo za njegovo stvaralaštvo nego i za cjelokupnu hrvatsku književnost - pa i šire. Antun Gustav Matoš na velika je vrata unio duh francuskih velikana (kao i onaj Edgara Allana Poea) u našu umjetnost pisane riječi i izdigao ju na europsku, odnosno svjetsku razinu - na pijedestal kojem i treba pripadati.

Stoga književni teoretičari s pravom tvrde: „Ni Krleža, ni Ujević, ti stožeri naše dvadesetostoljetne literature, ne bi bili mogući da legendarni A. G. M. nije trgnuo hrvatsku književnost iz letargije provincijalizma i uveo je u maticu svjetske pisane riječi."

Pored brojnih novela, feljtona, eseja i putopisa osobitu pažnju privlače njegovi stihovi. Zanimljivo je da je veći dio njih objavljen tek posthumno. U njima se i danas živo osjeća Matoševo nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalazi njegova voljena Domovina i nakon odlaska zloglasnog Khuena-Hédervárya.

1909.

Na vješalima. Suha kao prut.
Na uzničkome zidu. Zidu srama.
Pod njome crna zločinačka jama,
Ubijstva mjesto, tamno kao blud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja vidjeh negdje ladanjski taj skut,
Jer takvo lice ima moja mama,
A slične oči neka krasna dama:
Na lijepo mjesto zaveo me put!

I mjesto nje u kobnu rupu skočih
I krvavim si njenim znojem smočih
Moj drski obraz kao suzama.

Jer Hrvatsku mi moju objesiše,
Ko lopova, dok njeno ime briše,
Za volju ne znam kome, žbir u uzama!

Matoš umire u Zagrebu od karcinoma grla, a godina njegove smrti, 1914., smatra se završnom godinom hrvatske .


kroativ.at

Vezani članci