Nestao malezijski zrakoplov s 239 putnika

Vidi originalni članak
Malezijski vojni brodovi nisu pronašli nikakve tragove zrakoplovne nesreće nakon što su u subotu obišli morsko područje duž sjeveroistočne obale zemlje u potrazi za nestalim zrakoplovom Malaysia Airlinesa, doznaje se u malezijskoj Agenciji za pomorstvo koja sudjeluje u operaciji potrage.

Malezija je poslala nekoliko vojnih brodova i tri helikoptera u potragu za zrakoplovom Boeing 777 s kojim su kontrolori leta zabilježili zadnji kontakt kada je bio 120 nautičkih milja od malezijskog grada Kota Bharu, na istočnoj obali zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potragu za nestalim zrakoplovom uključene su i vijetnamske vlasti, pomoć u potrazi pružili su i Filipini, a kako je objavila kineska agencija Xinhua u zajedničku operaciju potrage u vodama južno od vijetnamskog otoka Tho Chu uključio se i Singapur.

Vijetnamski admiral Ngo Van Phat kazao je za Reuters kako bi se prema kalkulacijama koje su navele malezijske vlasti o kretanju zrakoplova, moglo zaključiti da se on ipak srušio u malezijskim teritorijalnim vodama, 152 milje daleko od obala otoka Tho Chu, ako se uzme u obzir brzina leta zrakoplova i posljednja poznata lokacija.

Malezijski avioprijevoznik Malaysia Airlines objavila je kako će normalno nastaviti sa svim ostalim letovima kako je i predviđeno. Riječ je o agenciji koja je stekla reputaciju kao jedan od najboljih avioprijevoznika u azijsko-pacifičkoj regiji kada je u pitanju sigurnost zrakoplova i ukupna usluga unatoč nekim novijim financijskim problemima s kojima se suočava.

Rodbina putnika nestalog malezijskog zrakoplova na liniji Kuala Lumpur-Peking ljutito su pak u subotu u Pekingu optužili malezijskog avioprijevoznika da ih drži u potpunom mraku u pogledu informacija o zrakoplovu, a i kineski državni mediji kritiziraju vrlo šturu objavu Malaysia Airlinesa koji nije potvrdio rušenje zrakoplova, već samo naveo da je zrakoplov nestao.

Rođaci putnika odvedeni su u jedan hotel u blizini pekinške zračne luke i ostavljeni da čekaju informacije od avioprijevoznika, no nikakve informacije ne pristižu, a nitko iz kompanije još se nije pojavio pred zabrinutim ljudima. U međuvremenu su se širile i glasine da se zrakoplov spustio u južni kineski grad Nanking što je kineska vlada opovrgnula, a kineski mediji javljali su da je možda riječ o vijetnamskom gradu Nanmingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je ranije objavio Malaysia Airlines od 227 putnika u zrakoplovu najmanje njih 152 bili su Kinezi.

Tvrtka Malaysia Airlines (MAS) jedna je od najvećih u svijetu, a dosad najveća nesreća zrakoplova ove tvrtke dogodila se 1977. u južnoj Maleziji, kada je smrtno stradalo 100 osoba.

Reuters

Vezani članci