Nestao malezijski zrakoplov s 239 putnika

Malaysia Airlines, nestali zrakoplov, nesreća zrakoplova, malezija, malezija, nestanak zrakoplova, misterij, Boeing 777, misterij, telefon, zrakoplov, zrakoplov, nestanak, Boeing 777, Malaysia Airlines, Komunikacijski sateliti, potraga, Potraga za zrakoplovom, pilot, zrakoplov, malezija, nestanak, zrakoplov, nestanak, malezija, zrakoplov, pad, malezija, nestanak, zrakoplov, malezija, Boeing 777, zrakoplov, nestanak, malezija, zrakoplov, nestanak, misterija, Boeing 777, zrakoplov, malezija, guma, zrakoplov, nestanak, Boeing 777, malezija, nestanak, zrakoplov, malezija, nestanak zrakoplova, istina, Boeing 777, nestanak, istina, nestanak zrakoplova, sabotaža, otmica, Boeing 777, žena, Malaysia Airlines, zrakopolov, Malaysia Airlines, avion, nesreća, zrakoplov, nestanak, Malaysia Airlines, MH17, Malezijski zrakoplov, zračni raketni sustav, sustav BUK, Malaysia Airlines, MH17, Veleposlanstvo Ruske Federacije
Malezijski vojni brodovi nisu pronašli nikakve tragove zrakoplovne nesreće nakon što su u subotu obišli morsko područje duž sjeveroistočne obale zemlje u potrazi za nestalim zrakoplovom Malaysia Airlinesa, doznaje se u malezijskoj Agenciji za pomorstvo koja sudjeluje u operaciji potrage.

Malezija je poslala nekoliko vojnih brodova i tri helikoptera u potragu za zrakoplovom Boeing 777 s kojim su kontrolori leta zabilježili zadnji kontakt kada je bio 120 nautičkih milja od malezijskog grada Kota Bharu, na istočnoj obali zemlje.

U potragu za nestalim zrakoplovom uključene su i vijetnamske vlasti, pomoć u potrazi pružili su i Filipini, a kako je objavila kineska agencija Xinhua u zajedničku operaciju potrage u vodama južno od vijetnamskog otoka Tho Chu uključio se i Singapur.

Vijetnamski admiral Ngo Van Phat kazao je za Reuters kako bi se prema kalkulacijama koje su navele malezijske vlasti o kretanju zrakoplova, moglo zaključiti da se on ipak srušio u malezijskim teritorijalnim vodama, 152 milje daleko od obala otoka Tho Chu, ako se uzme u obzir brzina leta zrakoplova i posljednja poznata lokacija.

Malezijski avioprijevoznik Malaysia Airlines objavila je kako će normalno nastaviti sa svim ostalim letovima kako je i predviđeno. Riječ je o agenciji koja je stekla reputaciju kao jedan od najboljih avioprijevoznika u azijsko-pacifičkoj regiji kada je u pitanju sigurnost zrakoplova i ukupna usluga unatoč nekim novijim financijskim problemima s kojima se suočava.

Rodbina putnika nestalog malezijskog zrakoplova na liniji Kuala Lumpur-Peking ljutito su pak u subotu u Pekingu optužili malezijskog avioprijevoznika da ih drži u potpunom mraku u pogledu informacija o zrakoplovu, a i kineski državni mediji kritiziraju vrlo šturu objavu Malaysia Airlinesa koji nije potvrdio rušenje zrakoplova, već samo naveo da je zrakoplov nestao.

Rođaci putnika odvedeni su u jedan hotel u blizini pekinške zračne luke i ostavljeni da čekaju informacije od avioprijevoznika, no nikakve informacije ne pristižu, a nitko iz kompanije još se nije pojavio pred zabrinutim ljudima. U međuvremenu su se širile i glasine da se zrakoplov spustio u južni kineski grad Nanking što je kineska vlada opovrgnula, a kineski mediji javljali su da je možda riječ o vijetnamskom gradu Nanmingu.

Kako je ranije objavio Malaysia Airlines od 227 putnika u zrakoplovu najmanje njih 152 bili su Kinezi.

Tvrtka Malaysia Airlines (MAS) jedna je od najvećih u svijetu, a dosad najveća nesreća zrakoplova ove tvrtke dogodila se 1977. u južnoj Maleziji, kada je smrtno stradalo 100 osoba.

Reuters