HIBRIDNI RAT Nijemci upozorili svoje građane na Sjevernu Makedoniju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke upozorilo je njemačke građane da budu budni i oprezni kada putuju u Sjevernu Makedoniju zbog prijetnji bombama. Građanima Njemačke se preporučuje da se putem pouzdanih lokalnih i društvenih medija informiraju o trenutnoj situaciji i da se pridržavaju preporuka lokalnih vlasti i snaga sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U glavnom gradu Skoplju nedavno su registrirane prijetnje bombama javnim ustanovama i objektima. Prvobitno su ciljali na škole i vladine objekte, ali sada su meta i hoteli i druge nevladine ustanove. Konačno, bila je neophodna evakuacija na Međunarodnoj zračnoj luci u Skoplju, gdje je promet morao biti privremeno obustavljen", navodi se u informaciji njemačkog ministarstva inozemnih poslova.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je jučer ocijenio da se radi o hibridnom ratu i potvrdio da nadležne službe u ministarstvu unutarnjih poslova rade na ovom pitanju u koordinaciji sa partnerskim službama iz NATO, prenosi B92.

"Kada je organizirano sa ovakvim intenzitetom, sa toliko širokim obuhvatom, targetiranjem mjesta, institucija, objekata i gradova sa velikim brojem žitelja, gdje se ponavljaju poruke koje su iste u više država, može se pretpostaviti da se radi o hibridnom ratu. Jer, da je izoliran slučaj adolescenta, hakera, ne bi se događalo u toliko mnogo država, toliko istih institucija, u toliko istih dana, sa tako istim intenzitetom", rekao je Kovačevski na konferenciji za medije.

Prethgodno je šef diplomacije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao da je vlada u Skoplju u četvrtak (15. prosinca) obavijestila NATO o kontinuiranim dojavama o postavljenim bombama, ističući da se takve prijetnje javljaju i u zemljama regije.

"Dojave o bombama u Sjevernoj Makedoniji su dio hibridnih prijetnji koje se javljaju i u zemljama regije, što je dovoljan razlog da se alarmira NATO. Komunicirali smo u četvrtak sa strukturama NATO da vidimo kakav bi hibridni pristup regiji mogao da se dogodi, koji su mogući razlozi", rekao je Osmani kablovskoj Televiziji 21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anonimne poruke o postavljenim bombama u Sjevernoj Makedoniji prvo su 26. listopada počele stizati osnovnim i srednjim školama, a posljednjih dana i tržnim i poslovnim centrima, državnim institucijama, sportskim udruženjima i dvoranama, hotelima.

Vezani članci