Predsjednik Zaklade Ljudsko bratstvo prof. Topić posjetio predsjedatelja Skupštine Sarajevske županije

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U ponedjeljak, 19. veljače 2024. predsjedatelj Skupštine Županije Sarajevo Elvedin Okerić primio je v. d. predsjednika Paneuropske unije BiH i predsjednika Zaklade Ljudsko bratstvo mons. prof. dr. Franju Topića u pratnji tajnika Željka Galića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Topić je zahvalio predsjedatelju Skupštine Županije Sarajeva gospodinu Okeriću na gostoljubivoj dobrodošlici kao što je zahvalio kao počasni predsjednik Napretka što je Županija proglasila 4 nacionalna društva od posebne važnosti. Zatim ga je upoznao o aktivnostima i djelovanju PEU BiH koja je najstarija asocijacija u Europi. Peu BiH i Međunarodna Peu podržavaju BiH i posebno sada kada treba uskoro dobiti početak pregovora za pristupanje u Europsku uniju. Peu ima u europskom parlamentu i grupu svojih zastupnika koji stalno lobiraju za BiH.

Također je mons. Topić informirao predsjedatelja Okerića o Zakladi Ljudsko bratstvo. Zaklada je zasnovana na Dokumentu o ljudskom bratstvu za svjetski mir, ekumenizam, dijalog i zajednički život, a koji su 2019. godine u Abu Dhabiju potpisali papa Franjo i veliki imam Ahmed El-Tayeb. Prof. Topić je kazao kako je Zaklada osnovana sa željom širenja tih ideja i kako nastoji promicati ideju ljudskog bratstva i sestrinstva kao put prema trajnom miru i prosperitetu naroda. Ova Zaklada nastoji predstavljati most između različitih svjetonazora, tradicija, kultura i dijaloga među našim narodima. Ovo je snažan i svijetao zamah u jedra bolje BiH u kojoj različitosti neće biti prepreka nego prilika za bolji zajednički život i razvoj. Mnogi ugledni ljudi i institucije podržavaju zakladu od nadbiskupa Vukšića, reisa Kavazovića, Nuncija do Srednjobosanse županije i Općine Novi Travnik. Obećala je podršku i vlada Federacije, priopćeno je iz Zaklade Ljudsko bratstvo.

Materijal za Centar su darovale mnoge tvrtke: Nexe crijep, IGM ciglu, Kakanj cement, Čengiz arimaturu, N&S drvo. Mnogi pojedinci i tvrtke su darovali sredstva: Imperijal Novi Travnik, GS TMT, Best, Martin i Vlado Banović i mnogi novotravnički župljani. Zaklada ima Savjet: prof. dr. Mirko Pejanović, dr. Nedžad Grabus, mons. dr. Pavo Jurišić, dr. Dubravko Turalija,  dr. Eli Tauber, dr. Šaćir Filandra i mr. Luka Brković.

Okerić je obećao podršku radu Peu BiH. Također je obećao pomoć za daljnju izgradnju Centra Ljudsko bratstvo i kapele u Margetićima, Novi Travnik.

Vezani članci