Izvorište naše povijesti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Spadamo u srednje velike narode. Ima nas preko 10 milijuna. Kao što smo kroz povijest mnoga polja zasijali kostima, i danas smo aktivni kreatori i bitni čimbenici u politikama mnogih zemalja. Predsjednik Slovačke je podrijetlom Hrvat, nekoliko američkih kongresnika i senatora su podrijetlom Hrvati, u Čileu, Argentini mnogi Hrvati su dio tamošnjih elita.
Dok su druge-treće generacije naših iseljenika asimilirane u društva u kojima žive, znatan broj HRvata iseljenih u posljednjih 60 godina još uvijek je pupčanom vrpcom vezan za maticu hrvatsku.

Kolika i kakva je to snaga, osjetili su naši neprijatelji u devedesetim godinama. Jedino od čega i danas drhte kao list na vjetru jest uspostava ponovnog hrvatskog jedinstva. Otud i toliki napadi sa svih strana, tolika podmićivanja, kupovanja labilnijih, toliko srebrnjaka na raspolaganju za kupovinu judinih baštinika među nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svugdje gdje je Hrvat došao, osvjetlao je svoj obraz i čast svoje nacije. Hrvati su u svijet išli i danas još idu noseći u sebi tisućljetno nasljedstvo i iskustvo kolektiviteta.

Danas su u optjecaju razne suprotstavljene povijesti Hrvata. Ona službena govori kako smo se na ove prostore doselili s Karpata u 7-om stoljeću. Novije govore kako smo podrijetlom iz Irana. One tvrđe kažu kako smo potomci Ilira (Hrvatski narodni preporod iz 19-og stoljeća se izvorno zvao Ilirski narodni preporod). Najvjerovatnije je kako su sve navedene povijesti točne. Kako smo danas nacija u koju su integrirani i Iliri starosjedioci, doseljenici iz Irana i doseljenici s Karpata. Svaki ogranak je utkao svoj dio u zajedničko hrvatsko biće i time ga obogatio.

No, nismo došli kao divlja horda. Imali smo svoju religiju, svoje bogove i svoje običaje. Mnogi običaji su preživjeli do danas. A mnogi još živući Hrvati su osjetili milicijski pendrek i gledali tamnice iznutra jer su pjevali Vilu Velebita. Vile su ostatak pretkršćanskih vremena u sjećanju nacije. Ako danas spomenemo boga Peruna, malo komu će to značiti bitan podatak, a radilo se o bogu svega - groma i munje, vrhovnom bogu staroslavenskog Panteona. Stari Hrvati štovali su još i bogove - Svaroga, Svantevida, Triglava, Velesa, boginju Moranu...I tad, kao i sad, bili smo uz bok modernom svijetu i dijelili s njim znanja, ali i religiozna uvjerenja. Dakle, bili smo Hrvati i prije nego li smo postali kršćani, koliko god to danas bilo neodvojivo.

Prihvaćanjem kršćanstva kao svoje religije, vrlo brzo smo postali jedinstveni u kršćanskom svijetu - već u 9-om stoljeću postali smo jedini narod kojem je bila dopuštena liturgija na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljici - hrvatskom pismu. Uvijek smo kroz povijest znali izboriti i nametnuti vlastiti identitet i interese. Broditi kroz neprilike i nevolje, ostavljati u povijesnoj ropotarnici kraljevstva i carstva, monarhije, unije i slavije. Preživjeti i sačuvati svoj prostor.

Naša prošlost izvorište je uvjerenja kako ćemo i kroz sadašnjost s istom mudrošću utkanom u kolektivno nacionalno biće prepoznavati prilike, nositi se s neprilikama. Međutim, isto tako je opravdana bojazan kako to samo po sebi neće biti dovoljno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Relativno lako je bilo boriti se s poznatim neprijateljima kad je trebalo kombinirati lukavost i hrabrost. Danas otvorenih neprijatelja nemamo, a opet osjećamo njihovo prisustvo i djelovanje. Nikad odgovornost naših elita nije bila veća no danas. Ne radi se o napasti nečastivoga, iako ima i toga. Radi se o dužnostima naših elita u vrednovanju našeg nasljeđa, u kombiniranju dosegnutih pravnih i civilizacijskih standarda s javno obznanjenim interesima kolektiviteta koji ih je iznjedrio. Elita ne smije tajiti naciji ciljeve, strategije može.

No, ne možemo pobjeći niti od odgovornosti svakog od nas pojedinačno za vlastitu sudbinu i za sudbinu nacije. Svako namjerno unošenje razdora, potenciranje konflikata i pridavanje pozornosti negativnostima kojih nam ne nedostaje, poklon je neprijateljima. Možemo odabrati vlastitu pozornost usmjeravati na ono što nas povezuje, što nas čini boljima. Možemo rasti kao ljudi u osjećaju zahvalnosti Stvoritelju što nam omogućuje da pomažemo drugima. Činimo izbore dok još možemo kako ne bismo ostali zauvijek bez izbora.

VeNLO/posavski-obzor.info

Vezani članci