Bosanska fizika za osmi razred: Vuci mačku po ćilimu i stvori varnice?!

doslovce su „uništili“ i Tesline komplicirane eksperimente iz fizike. Statički eksperiment bosanskog elektriciteta ne zahtijeva velika ulaganja ali ni neko posebno predznanje. Dovoljni su ćilim, mačka, tamna i prostrana soba, i netko tko je spreman vući mačku za rep.
Eksperiment omogućuje osnovcima stvaranje varnica i peticu za zavidno znanje iz fizike. Ostala je tajna hoće li mačka pri povlačenju za rep ogrebati osmaka. Očito, držeći se izreke – čovjek najbolje uči na vlastitoj koži - o tome bosanski fizičari nisu ništa napisali. Nisu oni zoolozi i zato fizičar ne može znati kako mačka reagira kad je vučeš za balans.

Aziza Skoko i Kasim Imamović autori udžbenika fizike za osmi razred osnovne škole jedine nam Bosne i Hercegovine, za statički eksperiment napisali su precizne i stručne upute koje - svakome tko ih primijeni - garantiraju uspjeh.

— Potrebno je polako vući mačku koja leži na ćilimu. Primijeniti različite brzine i promatrati daljnja dešavanja. Dok ih vučete preko ćilima mačke i drugi maljavi predmeti nagomilaju „pucketajući“ elektricitet koji u obiliku iskre, ili varnica, bljeska između pokusne mace i čudotvornog ćilima —

Što doslovce stoji u udžbenicima fizke zainteresirani mogu steći uvid na ovoj slikovitoj uputi:

Kako ne bi došlo do nesporazuma vrijedi napomenuti: Gore navedene upute nisu besplatne jer, poznato je, roditelji osnovaca skupo plaćaju školske udžbenika. Ali, investicija je zanemariva naspram korisnog znanja koje nudi eksperiment fizičara Azize Skoko i Kasima Imamović. Zato oni sve upućene primjedbe od struke i javnosti odlučno odbijaju kao neutemljene i zlonamjerne. I nije im zamjerti..... Tko to za svoj dobar glas nije već jednom žrtvovao i druge ali i samog sebe? Krivac za takvu žrtvu obično je ponos. „To sam ja učinio" — kaže um. „Nemoguće. Ja to nisam učinio“ — kaže ponos i ostaje neumoljiv. Na kraju — popušta um.

Očito, Aziza Skoko i Kasim Imamović ostvarili su revolucionarni iskorak i neslućene mogućnosti za unapređenje naše civilizacije. Ništa više na ovom svijetu neće biti kao prije. Bar kad su u pitanju svakodnevne životne pogodnosti koje dolaze iz oblasti fizike. Nakon ovako uspješnog otkrića bosanski tandem fizičara zasigurno je zaslužio priznanje i naklon cijelog svijeta. Kad se Nikola Tesla već nije sjetio kako kroz fiziku educirati djecu ka humanom odnosu prema životinjama, nek su se sjetili bar njih dvojica.... Naše ponosne gore list.

Crovata / posavski-obzor.info