Je li Ž. Komšić sudionik zločina i dokaz nepostojanja pravne države?

U nadi da će makar on mene tužiti - kad već pravna država u odumiranju ne želi njega procesuirati – optužujem ga za sudioništvo u onemogućavanju sudskog procesuiranja počinjenih ratnih zločina od strane muslimanske vojske (Armija BiH) nad Hrvatima Bugojna. S obzirom da je Ž. Komšić tijekom rata i sam bio pripadnik A BiH, postoji utemeljna sumnja u njegovu pristranost, a u cilju prikrivanja istine o navedenim zločinima. Iskreno se nadam tužbi jer bi ona dovela do sučeljavanja s Komšićevim izjavama u TV emisiji „Dobar, loš, zao“, iz kojih je očito njegovo skrivanje političara koji ometa sudsku istragu.
Pri tome je najmanje bitno što je, po Komšićevoj izjavi - taj političar Hrvat. Ulaznicu za raj ili zatvor, dobijaju (ne)djela čovjeka, a ne nacionalnost makar on bio i apostol. Na temelju izjave koje je dao, Ž. Komšić je sam sebe kvalificirao kao supočinitelja krivičnog djela udruživanja poradi sprečavanja istrage o počinjenim ratnim zločinima nad Hrvatima Bugojna čiji grobovi još nisu pronađeni.

Ni nakon skoro punih mjesec dana (27. kolovoza 2010.) od kako je Ž. Komšić izjavio da zna koji političar opstruira istragu o ratnim zločinima nad Hrvatima Bugojna, još uvijek nisu reagirali pravosudni organi očito nepostojeće pravne države BiH. Nijem je ostao i OHR, političke stranke – a među njima i hrvatske (?!) – zatim Hrvatska država, razne udruge, ali i demokratska javnost. Na sve medijske upite do danas, Željko Komšić nije našao za shodno ponuditi javnosti svoje objašnjenje. Uz sav iskren respekt prema svim nevinim žrtvama bilo kojeg naroda, ipak, koliko bi sarajevski mediji bili šutljivi - i da li bi reakcija pravosudnih organa kao i odgovor Ž. Komšića bili u ovako dugom redu za čekanje - da je nekim slučajem „sin svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine“, javno izjavio kako zna, a neće reći, koji političar sprečava istragu o nekoj masovnoj grobnici ubijenih i – nakon skoro dvadeset godina - još uvijek nepronađenih Srebreničana???

Podsjetimo:

U navedenoj TV emisiji Ž. Komšić je govorio o sebi kao kandidatu za predstojeće predsjedničke izbore, ali i o spoznajama o ometanju pravosuđa kada su u pitanju procesuiranja ratnih zločina. Konkretno, riječ je o masovnom ratnom zločinu kojeg su počinile postrojbe muslimanske vojske (Armija BiH ) u Bugojnu, ali i ubistvu generala HVO-a Vlade Šantića, kojeg su u Bihaću razoružali, uhitili, a zatim ubili takođe pripadnici muslimanske vojske (A BiH) pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića.

U navedenoj emisiji Ž. Komšić je izjavio: „Gospodine Vrankiću, izvrnuli bi ste se s te stolice, al` vam to neću reći. Neću vam to reći. Spali bi s te stolice kad bi vam rekao, ko je došao da traži da se zločin, slučaj zločina nad bugojanskim Hrvatima ne procesuira, i da se to ne dira...[...] ...Nije ni Bošnjak ni Srbin”(video: od 2:20 do 3:00).


Nakon ove izjave o sabotiranju procesuranja ratnih zločina, u svakoj demokratski ustrojenoj pravnoj državi Ž. Komšić bi bio pozvan na informativni razgovor. U zakonu stoji, ukoliko neka osoba ima podatke o tome tko čini kazneno djelo, a te informacije ne dostavi pravnim institucijama BIH ta osoba također čini kazneno djelo. U ovom slučaju ta osoba nije bilo tko. Ona je to javno priznala. Kako zna tko vrši kazneno djelo pritiska na sud i tko ne želi da se pokrenu procesi za zločine nad Hrvatima.

Očito, u BiH pravna država ne funkcionira. Ipak, obraćamo se istim tim pravosudnim organima BiH i OHR-u, odnosno, međunarodnom Visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, kako bi pokrenuli istragu. Pogotovu što izjave dolaze iz usta aktualnog člana Presjedništva BiH koji se kandidirao i za predstojeće izbore, odnosno predsjednički mandat, i to kao predstvanik hrvatskog naroda. Mora se jasno reći: Hrvatski narod ne želi za svojeg člana Predsjedništva Ž. Komšića, jer upravo on onemogućuje sudsko procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima. Ako u razumnom roku ne budu adekvatno reagirali makar oni oni kojima je u BiH to službena dužnost, tko se ima pravo ljutiti ako nam opet - po tko zna koji put – kućni odgoj i policajca odrade međunarodna javnost i relevatne adrese EU-a?

Pravosudni organi BiH, međunarodni Visoki predstavnik u BiH Valentina Incko, i sva demokratska javnost u Bosni i Hercegovina, spasite obraz, pravo i pravdu kako sebi, tako i nama i državi BiH. Može li itko zamisliti primjer u nekoj drugoj demokratskoj zemlji (npr. gospodin Incko u Austriji) da predsjednik države javno priznaje skrivanje imena onog tko sprečava neovisan rad sudstva?

Zastrašujuća i sramotna je uloga i najvećih beha hrvatskih političkih stranaka koje su ostale nijeme i ne inzistiraju na istrazi? Na predstojećim predsjedničkim izborima hrvatski narod ne bi smjeo dati svoj glas za nikoga, jer, iako pravda vrišti, političari koji se zaklinju u služenje narodu, i dalje se prave gluhi.

Molba Vladi i predsjedniku Republike Hrvatske gospodinu Ivi Josipoviću

U istoj emisiji, voditelj Mario Vrankić postavio je pitanje: “Kako je još uvijek nakon toliko indicija nitko ne odgovara za ubojstvo generala HVO-a generala Valde Šantića. Zna se gdje je pošao. Zna se kod koga je pošao.”

Ž. Komšić je odgovorio: „ Kako su mene izvijestili, postoji jedan izvještaj koji se nalazi u nekim od arhiva u Zagrebu koji bi jako puno pomogao kada je riječ o istrazi. Probalo se doći do te informacije, odnosno do tog izvještaja koji je ovako obiman, no međutim mi nismo uspjeli.“

Ovom izjavom član predsjedništva BiH, optužio je Republiku Hrvatsku za opstrukciju procesuiranja ratnog zločina koji je od strane pripadnika muslimanske vojske (A BiH), a pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića, počinjen nad generalom HVO-a Vladom Šantićem.

Molimo Vladu i predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića da žurno pokrenu istragu ne bi li se što prije došlo do istine. Molimo Vas na uvažavanje odredbe Ustava Republike Hrvatske o skrbništvu nad Hrvatima u BiH ali i daytonskog sporazum u kojem se Republika Hrvatska kao supotpisnik obvezala na pomoć u izgradnji demokratskog društva i pravne države u BiH. S obzirom da optužnica dolazi s najvišeg državnog vrha, odnosno iz usta Ž. Komšića člana Predsjedništava BiH, smatramo kako je brzo rješavanje pitanje časti i dosljednosti pravne države u Republici Hrvatskoj. U suprotnom, iz najdublje tame naviru sumnje o političkoj trgovini kostima ubijenih i još ne pronađenih Hrvata Bugojna i generala HVO-a Vlade Šantića.

Svi gore nabrojani u BiH, OHR-u i Hrvatskoj, Vi koji možete ali do danas niste, koji se zaklinjete u pravo i etiku, a sad ste ih zaboravili, ne sudjelujte u zločinu jer štiteći one koji kriju ratne zločince, i sami postajete zločinicima.

Poruka demokratskoj javnosti i onom što ga zovemo ČOVJEK ili LJUDSTVO

Iz izjava gospodina Željka Komšića, isčitava se optužba na račun hrvatskog političkog vodstva, kako iz Bosne i Hercegovine tako iz Hrvatske. Ispada kako Hrvati štite svoje krvnike. Demokratska javnost mora inzistirati na rasvjetljavanju ovog slučaja, a dok se istraga ne završi, shodno demokratskoj praksi, Ž. Komšiću zabraniti kandidaturu na predstojećim izborima.

Iako je 12.09.2010. Posavski obzor prvi pisao o ovom nemilom slučaju, osim nekih hrvatskih portala koji su preuzeli priopćenje, do danas još nitko od državnih organa Bosne i Hercegovine nije službeno reagirao, niti su mediji iz Sarajeva našli za shodno biti na braniku pravne države. Podjednako su zakazali i zakon i etika. I država i demokratska javnost. A najviše boli porazana činjnenica da je ono što zovemo ČOVJEK ili LJUDSTVO, zanijemio, oglušio, oslijepio, osjećaje i srce u tvrdi granit pretvorio. Poštenje i pijetet bacio pod noge politici preglasavanja, šovinizmu, mržnji, inatu i uskogrudnom interesu. Kud nam je takvim ići i gdje smo tako naruženi pristali?

I pored toga što u ovoj državi očito važi; - i loncem o kamen ili kamenom o lonac, teško loncu svakako - svima kojima je demokracija i pravda na srcu ne bi smjeli posustati. Ako postoji bar mrvica prava i pravde ovaj put bi se morao rasprsnuti kamen nepravde, a to se neće desiti ako i dalje ostanemo tek obični lonci.

Crovata / posavski-obzor.info