Babić: Hadžiomerović od početka znao tko je Vasković

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
zjavio je to predsjednik nevladine organizacije "Narodni front" iz Banja Luke Dragomir Babić, jedno vrijeme blizak suradnik emisije "60 minuta", koji je s Vaskovićem tada izdavao i magazin "Stav".

- Hadžiomerović je od početka znao tko je Vasković. Jednom prilikom našao sam se sa Hadžiomerovićem u Sarajevu i pričali smo o tom slučaju. Tada mi je rekao da zna za snimak Vaskovića u Srebrenici, ali je njegov komentar bio: "Ma j..o to". Još nekoliko puta smo pričali o toj temi, ali je Hadžiomerović poslije tvrdio da je Vaskoviću sve namontirano i da je to nečiji drugi glas - kaže Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vasković je s emisijom "60 minuta" i FTV-om raskinuo suradnju prije četiri tjedna iz financijskih razloga, a prošlog tjedna su svi sarajevski portali emitirali njegove snimke iz Srebrenice 12. srpnja 1995. godine na kojima kao novinar Radija RS ispituje zarobljenog Bošnjaka Abdulaha Purkovića i sugerira mu odgovore. Prikazan je i snimak na kojem Vasković na transporteru ulazi u Srebrenicu i maše.

Komentirajući te snimke Hadžiomerović je kazao da je prekinuo suradnju sa Vaskovićem čim je saznao za snimke?!

Babić tvrdi da je upravo ovim snimcima Hadžiomerović Vaskovića držao u šaci.

- Snimak Vaskovića je postojao i u OHR-u i osobno sam ga vidio. Vidio ga je i Bakir Hadžiomerović - rekao je Babić.

Kaže da je njegov slučaj s urednikom "60 minuta" posve drugačiji, nego Vaskovićev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Shvatio sam da si Bakiru dobar dok napadaš Srbe. Kada sam podržao rehabilitaciju političara RS s liste smijenjenih od strane OHR-a Hadžiomerović i Vasković su poludjeli. Hadžiomerović je rekao da je protiv toga jer to jača političku scenu RS, a Vasković se prepao povratka Dragana Kalinića - tvrdi Babić.

Dodaje da je kada se Kalinić vratio na političku scenu nastupila panika i kod jednog i kod drugog i da ga je Bakir optužio da podržava ratnog zločinca.

- Tu je naša suradnja pukla. Bakir je tijekom predizborne kampanje promijenio koncept emisije "60 minuta" i to više nije bila emisija koja se bavi prvenstveno borbom protiv kriminala, već emisija koja služi za predizbornu kampanju SDP-a. Glavni zadatak je bio veličanje lika i djela Bakirovog šefa, jer Bakir ništa nije radio, a da nije pitao Lagumdžiju i konsultirao se s njim - kaže Babić.

On ističe da je shvatio da Hadžiomerovićev cilj nije istina, nego da RS prikaže kao kriminalnu i genocidnu tvorevinu koju kao takvu treba srušiti.

- Shvatio sam brzo suštinu postojanja "60 minuta". Oni nisu novinari, nego izvršitelji političkih naloga, a nalog je bio svakoga tko je na vlasti u RS treba uništiti, treba kriminalizirati sve institucije Republike Srpske - dodaje Babić.

On podsjeća da je dok je bio predsjednik RS Dragan Čavić bio meta stalnih napada ove emisije, a da je onoga trenutka kada više nije bio na vlasti postao omiljeni sugovornik i demokrata "60 minuta".

- Naglo je zaboravljeno sve ono za šta su ga optuživali. Vasković je oduvijek bio dobar s Čavićem, još od onda kada su zajedno srušili Kalinića. Tako je do danas - rekao je Babić.

Podsjeća da Hadžiomerović nikada nije imao prilog o kriminalu SDP-a, aferi "reket" ili "Bošnjački institut", kao ni aferi "Pravni fakultet", jer mu tamo radi supruga.

- Duška Jurišić je organizirala dvije emisije o toj temi u kojima sam gostovao i odmah joj je ugašena emisija, a ona je dobila otkaz, jer je Bakir tako naredio. Iza Bakira stoje moćni ljudi iz politike, prvenstveno Lagumdžija i zato on vedri i oblači na FTV-u - rekao je Babić.
Lagumdžija

Babić je ispričao da je u dva navrata bio prisutan na privatnim sastancima Lagumdžije i Hadžiomerovića.

- Na prvom sastanku smo bili Hadžiomerović, Vasković, Lagumdžija i ja. Na drugom su nam se u prolazu pridruživali visoki dužnosnici SDP-a. Sastajali smo se u jednom restoranu na golf terenima u Sarajevu, u blizini Lagumdžijine kuće - rekao je Babić.

Isprika

- Žao mi je i ispričavam se ako su nekoga pogodile informacije koje sam iznosio u "60 minuta", a za koje se kasnije utvrdilo da su mi bile namjerno podmetnute dezinformacije. Nekim ljudima zbog toga sam se ispričao, nekima još nisam, a ima i onih kojima neću nikada jer sam iznio istinu. Nekima sam ostao dužan, neki su meni dužni, ali život ide dalje. Iskreno mi je žao i javno se ispričavam svima onima koje sam optužio, a bio izmanipuliran dezinformacijama, jer mi to nije bila ni želja ni namjera. Isto tako i danas stojim iza svih navoda za koje imam dokaze - rekao je Babić.

On je dodao da se, između ostalog, ispričao Džerardu Selmanu, Vitomiru Soldatu i Vitomiru Popoviću, ali i svima drugima koji su pominjani u aferi "slastičarna Vesna".

dnevnik.ba

Vezani članci