U Hrvatskoj nedostaje oko 300 dimnjačara

Vidi originalni članak
‘U Hrvatskoj mnoga područja nemaju organiziranu dimnjačarsku službu zbog nedostatka stručnih operativaca. Naša je procjena da nedostaje najmanje 300 dimnjačara za potpunu i kvalitetnu uslugu', rekao je predsjednik Grupacije dimnjačara pri HGK Dejan Lončarić, dodavši da su ovim nedostatkom ograničene neke od osnovnih zadaća lokalnih samouprava i dimnjačarskih subjekata, poput kvalitetne zaštite od požara, trovanja, zaštite okoliša i uštede energije.

Lončarić ističe da je potrebno ispuniti osnovne preduvjete kako bi se Grupacija dimnjačara aktivnije uključila u pomoć pri izobrazbi i zapošljavanju dimnjačara. Potreban je jedinstven obrazovni model uz unaprijeđenu stručnu literaturu. ‘Grupacija će ponuditi suradnju Ministarstvu znanosti i obrazovanja u sastavljanju dimnjačarskih školskih programa', kaže Lončarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je nužno donošenje Pravilnika o obavljanju dimnjačarskih poslova koji bi bio relevantan na području cijele RH. ‘Pravilnik je u početnoj fazi izrade u suradnji Grupacije dimnjačara HGK te Sekcije dimnjačara Hrvatske obrtničke komore, a prijedlog Pravilnika bit će dostavljen mjerodavnomu Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja', naglasio je Lončarić.

Uz to, Grupacija dimnjačara radi na sistematizaciji baza dimnjačara i koncesija, a i na edukaciji dimnjačarskih tvrtki i onih s područja grijanja i energetike.

Ako je sudeći prema oglasima u hrvatskim oglasnicima i prijašnjim napisima u medijima, plaća dimnjačara je 3500-4000 kuna.

Vezani članci