Ovo su imena ministara koji bi trebali sjediti u novoj vladi

Vidi originalni članak
Zasad je potpuno pouzdano da će Saboru u petak za premijera biti predložen Tihomir Orešković, a da će njegovi potpredsjednici biti šef HDZ-a Tomislav Karamarko i šef Mosta Božo Petrov. Tko su novi ministri još je tajna, no već se neko vrijeme u medijima spominju imena.

RTL ekskluzivno doznaje većinu imena ljudi koji bi trebali biti u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-ovoj kvoti ovo su najizgledniji ministri: menadžer iz Agrokora Zdravko Marić preuzima ministarstvo financija, u kojem je već bio državni tajnik i zamjenik za vrijeme prošle HDZ-ove vlade.

Ministar vanjskih poslova je - Miro Kovač, a EU fondova Tomislav Tolušić, sada župan Virovitičke županije.

Ministrica zdravstva mogla bi biti bivša ravnateljica Hitne Mirna Šitum, ministar prometa HDZ-ov Oleg Butković, a graditeljstva Lovro Kuščević, načelnik Nerežišća na Braču.

Ministar branitelja mogao bi na pritisak Tigrova ipak biti Mijo Crnoja, dok se fotelja ministra znanosti smiješi Predragu Šustaru sa Sveučilišta u Rijeci.

Ministarstvu kulture najbliži je povjesničar i član počasnog bleiburškog voda Zlatko Hasanbegović, ministar obrane birat će se između Josipa Buljevića i Nikole Brzice, a ministar turizma bit će, kako javlja RTL Goran Pauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o šest mandata Mosta, tu je puno previranja u zadnji tren. Božo Petrov ne želi potvrditi da je nastao spor oko ministarstva gospodarstva jer mandatar Orešković ne želi njihovog Ivana Lovrinovića.

Šanse da sjedne u fotelju ministra gospodarstva sada najviše ima Marinko Škare sa Sveučilišta u Puli, ministar zaštite okoliša je Slaven Dobrović, a poljoprivrede najvjerojatnije Davor Romić.

Za čelno mjesto u MUP-u spominje se Filip Dragović, član predsjedničina Vijeća za domovinsku sigurnost.

Drugi kandidat Mosta za ministra pravosuđa je Ante Šprlje, 36-godišnji sudac iz Metkovića. On se sada za tu funkciju "natječe" s već poznatim kandidatom, zagrebačkim odvjetnikom Jurom Martinovićem koji je svoju aspiraciju na mjesto čelnog čovjeka ministarstva pravosuđa potvrdio još u subotu.

Nakon što se njegovo ime još prije nekoliko dana pojavilo među mogućim kandidatima za mjesto ministra, u pravosudnim krugovima doznali smo kako mnogi smatraju da nema dovoljno iskustava u pravosuđu. Tu se kao argument ističe činjenica da je sudac tek tri godine. Zato dio pravosudne javnosti drži da bi Šprlje bio idealan kao zamjenik ili pomoćnik ministra.

rtl.hr

Vezani članci