Ovo su imena ministara koji bi trebali sjediti u novoj vladi

 Tihomir Orešković, Vlada, Hrvatska zemlja, ministri, Hrvatska zemlja,  Tihomir Orešković, Vlada RH, Vlada Republike Hrvatske,  Tihomir Orešković, HDZ Hrvatske, izvješće stranih agencija, Hrvatska
Zasad je potpuno pouzdano da će Saboru u petak za premijera biti predložen Tihomir Orešković, a da će njegovi potpredsjednici biti šef HDZ-a Tomislav Karamarko i šef Mosta Božo Petrov. Tko su novi ministri još je tajna, no već se neko vrijeme u medijima spominju imena.

RTL ekskluzivno doznaje većinu imena ljudi koji bi trebali biti u Vladi.

U HDZ-ovoj kvoti ovo su najizgledniji ministri: menadžer iz Agrokora Zdravko Marić preuzima ministarstvo financija, u kojem je već bio državni tajnik i zamjenik za vrijeme prošle HDZ-ove vlade.

Ministar vanjskih poslova je - Miro Kovač, a EU fondova Tomislav Tolušić, sada župan Virovitičke županije.

Ministrica zdravstva mogla bi biti bivša ravnateljica Hitne Mirna Šitum, ministar prometa HDZ-ov Oleg Butković, a graditeljstva Lovro Kuščević, načelnik Nerežišća na Braču.

Ministar branitelja mogao bi na pritisak Tigrova ipak biti Mijo Crnoja, dok se fotelja ministra znanosti smiješi Predragu Šustaru sa Sveučilišta u Rijeci.

Ministarstvu kulture najbliži je povjesničar i član počasnog bleiburškog voda Zlatko Hasanbegović, ministar obrane birat će se između Josipa Buljevića i Nikole Brzice, a ministar turizma bit će, kako javlja RTL Goran Pauk.

Kad je riječ o šest mandata Mosta, tu je puno previranja u zadnji tren. Božo Petrov ne želi potvrditi da je nastao spor oko ministarstva gospodarstva jer mandatar Orešković ne želi njihovog Ivana Lovrinovića.

Šanse da sjedne u fotelju ministra gospodarstva sada najviše ima Marinko Škare sa Sveučilišta u Puli, ministar zaštite okoliša je Slaven Dobrović, a poljoprivrede najvjerojatnije Davor Romić.

Za čelno mjesto u MUP-u spominje se Filip Dragović, član predsjedničina Vijeća za domovinsku sigurnost.

Drugi kandidat Mosta za ministra pravosuđa je Ante Šprlje, 36-godišnji sudac iz Metkovića. On se sada za tu funkciju "natječe" s već poznatim kandidatom, zagrebačkim odvjetnikom Jurom Martinovićem koji je svoju aspiraciju na mjesto čelnog čovjeka ministarstva pravosuđa potvrdio još u subotu.

Nakon što se njegovo ime još prije nekoliko dana pojavilo među mogućim kandidatima za mjesto ministra, u pravosudnim krugovima doznali smo kako mnogi smatraju da nema dovoljno iskustava u pravosuđu. Tu se kao argument ističe činjenica da je sudac tek tri godine. Zato dio pravosudne javnosti drži da bi Šprlje bio idealan kao zamjenik ili pomoćnik ministra.

rtl.hr