Milan Bandić ide delati

Vidi originalni članak

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ostalo je kod svog ranijeg stava da Milan Bandić može obnašati gradonačelničku dužnost, odnosno da mu to sud posebnim mjerama ne treba braniti, doznaje naš list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva je odluka donesena, no ona neće biti objavljena do ponedjeljka. Obrazloženje je kako će se najprije poslati strankama pismenim putem, tako da ne bi bilo u redu da se prije toga kaže medijima. Ovakvo stajalište donekle bi bilo i razumljivo da do sada ovaj Županijski sud nije imao drugačiju praksu. Naime, strankama, a to su Bandić i USKOK, kod odluka se sve priopćavalo isti dan te se o tome i izvješćivalo medije. Zašto se sada odustalo od ove prakse, za sada se ne zna, jer se na Županijskom sudu o tome ne žele izjasniti.

Puno preokreta

U danu punom preokreta najprije je predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić pojasnio medijima kako će izvanraspravno vijeće odlučivati može li Bandić obavljati gradonačelničke dužnosti. No, dok je on to objašnjavao novinarima, DORH je priopćio kako su sukladno odluci Ustavnog suda od četvrtka odmah ujutro podnijeli novi zahtjev za određivanjem pritvora i naplatom jamčevine. USKOK je odlučio i dalje slučaj sa slikama i Vidom Demarin tretirati tek kao nastavak slučaja Agram. Ovim novim zahtjevom nastale su komplikacije. Ponajprije nije bilo jasno hoće li sud prvo odlučivati o tome ima li gradonačelnik pravo na svoju poziciju, ili će se prvo odlučiti ide li u istražni zatvor.

Na kraju dana, nešto poslije 15.30 sati, sve je postalo poznato, no zatim ponovno ništa manje bizarno. Dakle, rezime je da je sudac istrage odlučio Bandića ne poslati u istražni zatvor i ne naplatiti 15 milijuna kuna jamčevine. Prema toj odluci, ne postoji mogućnost utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Jer on nije gradonačelnik, odnosno ne obavlja tu dužnost, samo ima taj naziv. No, kakva je odluka izvanraspravnog vijeća o tome ostaje li mu zabrana obavljanja dužnosti, to se u tom trenutku ne zna. Bandić sa svojim odvjetnicima Marijanom Hanžekovićem, kojem je sigurno najdraže da nema naplate jamčevine jer je on novce posudio od banke, i Krešimirom Krsnikom iz suda ležerno išetao oko 15.15 sati, nakon odluke da ostaje na slobodi.

Zbunjujuće situacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK na ovakvu odluku ima pravo žalbe i već su najavili da će se žaliti. U dosadašnjim slučajevima, žalba i odluka o žalbi najčešće su rješavani u roku od sedam do deset dana.

Kako se neslužbeno saznaje, postoji mogućnost da se Milanu Bandiću odluka u ovom predmetu dostavi u brzom roku. I da je on u trenutku čitanja teksta ponovno gradonačelnik sa svim ovlastima. Te da je na slobodi jer ne može ponoviti kazneno djelo jer ima zabranu obavljanja gradonačeničke dužnosti. Pravosudni dan u slučaju Bandić otkrio je krajnje bizarne i zbunjujuće situacije, što gotovo i nije izenađujuće u ovom procesu koji je do kraja raskrinkao svu apsurdnost hrvatskoga sudstva, vjerojatno najslabije karike trenutne države. Situacija je takva da brojni pravnici koji prate ovaj slučaj sve češće otvoreno koriste doskočicu koja uključuje ludog i zbunjenog te seksualni čin. Pravosudna sapunica se nastavlja, novi preokreti nisu isključeni.

Hina

Vezani članci