EU odobrio kanabis za liječenje dječje epilepsije

Vidi originalni članak

Europska unija prvi je put odobrila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, no samo za pacijente koji pate od dvaju rijetkih oblika dječje epilepsije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici nekim pacijentima smiju propisati Epidyolex, oralnu suspenziju koja se dobiva iz kanabisa i sadrži kanabidiol, glavni sastojak medicinske marihuane.

Kanabidiol čini 40 posto ekstrakta industrijske konoplje, njezin je glavni kanabinoid i nije psihotropan.

No terapija je u zemljama EU-a dopuštena samo u slučaju dvaju oblika dječje epilepsije, točnije u slučaju Lennox-Gastautova sindroma i Dravetova sindroma, koje je iznimno teško liječiti jer pacijenti ponekad imaju i nekoliko epileptičnih napada dnevno.

Upotreba lijeka dopuštena je u Velikoj Britaniji i ostalim europskim državama, no britanski Nacionalni institut za zdravstvo još ga ne preporučuje jer "nema dokaza o dugoročnoj učinkovitosti lijeka".

Neki roditelji u međuvremenu u Nizozemskoj traže alternativna rješenja za spomenuti lijek jer on ne sadrži upravo ono što oni traže - tetrahidrokanabinol (THC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, lijek ne sadrži nikakve psihoaktivne komponente kanabisa, a roditelji vjeruju da upravo THC pomaže njihovoj djeci.

Lijek je razvila tvrtka GW Pharmaceuticals i može se koristiti u kombinaciji s ostalim antiepilepticima, poput klobazama.

Što je s ostalim proizvodima od medicinskog kanabisa?

Ima ih dosta, a oni koji sadrže THC u Velikoj Britaniji su zakoniti od studenoga 2018.

Lijek može propisati isključivo liječnik specijalist i to samo u određenom broju slučajeva, odnosno u slučaju kada ostali lijekovi ne daju nikakve rezultate.

Jedan od tih lijekova je nabilon koji se uzima u kapsulama, a djeluje slično poput THC-a. Liječnici ga propisuju osobama koje prolaze kemoterapijski proces da bi im smanjili snažan osjećaj mučnine, koja ga obično prati.

THC sadrži i lijek sativex, koji se propisuje osobama koje boluju od multiple skleroze. Rekreacijska upotreba kanabisa i dalje je protuzakonita.

Mišljenje stručnjaka

„Novi lijek nada je za neke obitelji, a odluka Europske unije u svakom je slučaju pozitivan korak naprijed.

Ipak, treba istaknuti da je medicinski kanabis još uvijek poput minskoga polja,“ smatra liječnica i profesorica neurologije na londonskome University Collegeu, Lisa Sander.

Vezani članci