Uhićen Zulfikar Ališpago Zuka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 2. KZ BiH.

Pripadnici Jedinice za podršku Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, danas su lišili slobode Zulfikara Ališpagu zvanog „Zuka“, rođenog 26. 12. 1958. godine u Novom Pazaru u Republici Srbiji, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Republike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zulfikar Ališpago pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je, u svojstvu zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH, pod nazivom „Zulfikar“, postupajući protivno odredbi članka 87. Dopunskog Protokola I uz Ženevske Konvencije od 12. kolovoza 1949., počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

Zulfikar Ališpago osumnjičen je da, kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zulfikar“, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici postrojbe „Zulfikar“ počinili zločin, nije poduzeo nužne i razumne mjere da počinitelji djela budu kažnjeni, čime je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka a) i c) KZ-a BiH i kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. točka a) KZ-a BiH, a u svezi sa člankom 180. stavak 2. istog Zakona.

Lišenje slobode izvršeno je nakon što je Tužiteljstvo BiH prikupilo dovoljno dokaza o odgovornosti osumnjičenog za navedeni zločin.

Selo Trusina  se nalazi u općini Konjic. Između 8 i 9 sati ujutro 16. travnja počele su borbe između Armije BiH i HVO. Nakon prvih nekoliko sati postrojba Armije BiH pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage probila je hrvatsku obranu i tom prilikom zarobila hrvatske bojovnike. Šest pripadnika HVO-a je strijeljano, a 16 civila je ubijeno na raznim lokacijama. Preostali civili, uglavnom žene i djeca su bili zatočeni u nekoliko privatnih kuća, a poslije su pušteni da odu iz sela.

U ovim događajima je ubijeno 27 Hrvata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

2004. godine je izgrađen skromni spomenik, no bez ikakve naznake da se radi o osobama koje su ubijene zato što su Hrvati.

 

Vezani članci