ŽZH I HNŽ Roditelji ne žele djecu s maskama u školi, a stručnjaci preporučuju nešto drugo

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U BiH, Županija Zapadnohercegovačka i Hercegovačko - neretvanska županija, kao u većini škola u RH su za djecu koja pohađaju nastavu obvezne maske koje više štete organizmu nego što ga štite!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školski sat je smanjen na 30 minuta, što je premalo za pripremu knjiga za sat i izlaganje gradiva, a ne eventualno pomaganje od strane nastavnika kod nejasnoća, navodi se na stranici peticija24.com.

Protiv su nošenja maski u školi u bilo kojem obliku i žele da nastavni sat traje 35-40 minuta, navodi se na toj stranici.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) priopćila je da djeca starija od 12 godina trebaju nositi zaštitne maske u borbi protiv koronavirusa pod istim uvjetima kao i odrasli ljudi. "Djeca od 12 godina i više trebaju nositi masku kada se ne može garantirati distanca od jednog metra i kada je u tom području postoji raširena infekcija", navodi se u zajedničkom dokumentu SZO i UNICEF-a.

Kada je riječ o djeci između šest i 11 godina, ona trebaju nositi maske u zavisnosti od određene situacije i rizika, uključujući intenzitet transmisije u toj oblasti, da li dijete može nositi masku, pristupa maskama i suprevizije odraslih. Od djece uzrasta pet godina i manje ne treba tražiti da nose maske zbog sigurnosti i interesa djeteta.

Ravnatelj KBC-a Split, pedijatar Julije Meštrović je za N1 odgovarao na pitanja gledatelja i čitatelja o korona virusu. Jedno od pitanja bilo je: "Smiju li djeca šetati bez maske?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za djecu vrijede ista pravila kao i za odrasle. Treba držati razmak od dva metra. Najvažnije je, ako su djeca vani, sačuvati taj fizički odmak. Ako su izložena u zatvorenom prostoru, dobro je da imaju masku. Najbolje je da djeca ne budu izložena takvim prostorima", rekao je on.

Vezani članci