SINDIKATI HT I BH TELECOMA NAJAVLJUJU ŠTRAJK Sve je ovo uvod u privatizaciju koja je u interesu stranih lobija

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

S obzirom da Vlada Federacije BiH već nekoliko mjeseci opstruira donošenje Odluke o produženju/zaključenju Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, Sindikat BH Telecoma i Sindikat Hrvatskih telekomunikacija obavještavaju javnost da su započeli pripreme za organiziranje štrajka u tvrtkama BH Telecom d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prethodni granski kolektivni ugovor je istekao 09.07.2020. godine, te su od tog datuma na snazi produžene mjere primjene odredbi GKU koje ističu 09.10.2020. Nakon tog datuma radnici u ove dvije tvrtke će ostati bez zaštite koju im daje Granski kolektivni ugovor, te se time otvara mogućnost da Uprave kompanija svojim odlukama kroz Pravilnike o radu samostalno odlučuju o pravima radnika", stoji u priopćenju.

Smatraju kako neusvajanjem Odluke o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, predstavnici Vlade FBiH žele dovesti do prestanka važenja i primjene postojećeg Granskog kolektivnog ugovora, te na taj način dovesti u neizvjesnost cca 5.000 radnika u ovim poduzećima i uskratiti im mogućnost da kroz granski kolektivni ugovor imaju zaštitu kao kolege iz ostalih javnih poduzeća.

"Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je u prethodnim mjesecima Vlada FBiH produžila važenje granskih kolektivnih ugovora za sve oblasti u okviru svoje nadležnosti (javna uprava, elektroenergetika, poštanski saobraćaj, oblast rudarstva, policija, zdravstvo, željeznički saobraćaj), ali uporno odugovlači zaključenje GKU za radnike naše dvije kompanije.

Takav odnos Vlade FBiH prema radnicima u telekom poduzećima, bez ikakvog valjanog razloga, stvara opravdani strah kod radnika da su ponovo dio obećanja u tajnim razgovorima sa MMF-om, da će poslužiti kao zalog za uzimanje kredita, a da je smanjenje radničkih prava uvod u privatizaciju koja je u isključivom interesu stranih lobija, a na štetu građana u FBiH", stoji u priošćenju Sindikata BH Telecoma i Sindikat Hrvatskih telekomunikacija,

Vezani članci