RASTU VODOSTAJI U jednom naselju poplavljeno četrdeset kuća, za Hercegovinu još na snazi narančasto upozorenje

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Situacija je teška na području Bihaća. Kiša od sinoć ponovno pada, ne samo na području grada, već na području kompletne Unsko-sanske županije.

Najteže je u naselju Kulen Vakuf. Prema posljednjim informacijama 40 kuća je poplavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Najteža situacija u Bihaću je u Mjesnoj zajednici Kulen Vakuf, vodostaj Une u prosincu je iznosio 389 cm, sad je 10 cm manji“, kazao je Muhamed Pečenković iz županijske Civilne zaštite, prenosi N1.

Vodostaj raste i nizvodno u samom gradu, ali i u naseljima Ripač i Pokoj.

U jednom dijelu Mjesne zajednice Pokoj prekinuta je putna komunikacija za pješake, a otežano je kretanje vozila. Na širem području grada, ugrožene su vikendice i kuće uz rijeku, a voda je još jučer ušla u pomoćne objekte.

Tijekom noći punjene su vreće s pijeskom i dostavljane građanima kojima je bilo potrebno za obranu od vode.

„Obavljeno je dostavljanje vreća s pijeskom po pozivu u nekoliko MZ. Mještani MZ Srbljani uz pomoć CZ u naselju Kostela izgradili su zečji nasip na magistralnom putu M14. U naselju Klisa obavljena je intervencija uklanjanja odrona i ravnanja makadamskog puta“, priopćeno je na stranicama Gradske uprave.

Rastu vodostaji Bosne, Vrbasa, Une i Sane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH trenutno je izvanredno hidrološko stanje na području gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne, gornjeg dijela sliva Vrbasa, na slivovima Une i Sane, te na slivu Gline i Korane. 

Obavještenje o prognozi izvanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u USŽ, SBŽ, Županiji Sarajevo i Zeničko-dobojskoj županiji.

Narančasto upozorenje za Hercegovinu

Iz FHMZ-a navode da je za danas u većem dijelu naše zemlje upaljeno narančasto upozorenje zbog lokalno intenzivnijih padalina, grmljavina i jakih do olujnih udara vjetra.

Narančasto upozorenje izdano je za područje Hercegovine, sjeveroistok i sjeverozapad Bosne.

''Jaki do olujni udari jugoistočnog vjetra u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim i djelomično centralnim područjima Bosne. Grmljavina u većem dijelu zemlje. Očekivana količina padalina lokalno od 30 do 50 l/m2. Udari vjetra između 60 i 80, lokalno do 90 km/h'', navodi FHMZ.

Vezani članci