Ogromne štete u svim hrvatskim selima Brčko distrikta

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Most u Bijeloj ka zaselku Cvijanovići je porušen. Na cesti od Seonjaka ka Prijedoru je također voda uništila rubove ceste koji polako otpadaju, pa će širina kolovoza biti manja od dva metra. U Svim selima bivše općine Ravne Brčko više se ni ne može reći da postoje posijane poljoprivredne kulture. Pšenica koja je bila nadomak žetve je povaljana i trune, kukuruz vene nakon povlačenja vode, sijeno koje nije pokupljeno s livada je razneseno i trulo a djetelina je povaljana i trebat će joj novi ciklus rasta da bi se moglo nešto pokositi.

Cijena starog kukuruza u zrnu je skočila za 4 KM već nakon prošle poplave a nakupci sada najavljuju novo veće poskupljenje. Uzgajivači stoke su u panici jer nisu stigli prikupiti dovoljne količine sijena, slabo će imati i silaže a najavljeno je podizanje cijena hrane iz uvoza. Stoga će vjerojatno mnogi krenuti da se riješavaju viška stoke.
Na području od Poljaka, preko Jagodnjaka do Vukšića, još uvijek se ne može s preciznošću izvijestiti o stanju sa infrastrukturom jer se voda još nije u potpunosti povukla, ali se i tamo očekuju velika oštećenja. O stanju poljoprivrede tamo se više nije imalo što govoriti ni nakon poplave u svibnju. Tamo apsolutno ni ne postoje više površine na kojima bi nešto raslo.
Trenutno voda leži na području sela oko Gorica i Krepšića jer Sava ne može da primi tolike količine vode. U tim selima stanje sa usjevima je slično onome u Jagodnjaku i Vukšiću.
Zovik je ostao bez jednog mosta a oštećen je i most između Štrepaca i Gornjeg Rahića. Također na području Boća i Boderišta evidentna su mnoga oštećenja infrastrukture i mostova. I u Boću se bilježe ogromne štete na poljoprivrednim površinama.
Ulović, Vitanovići i Lipovac su pretrpjeli također puno štete u poljoprivredi a na području Vitanovića je oštećena cesta između Vitanovića i Ulica.
Od utorka (22. 06. 2010.) do četvrtka ujutro mještani sela koja se napajaju sa vodocrpilišta Donji Hrgovi bili su bez vode, dok je u Bijeloj, Gornjoj Skakavi i Prijedoru voda iz lokalnih vodovoda bila i još uvijek je zamućena, kao i voda iz crpilišta Hrgovi. Cijelo vrijeme su se dešavali česti nestanci struje na kompletnom teritoriju pobrojanih sela.
Vlada distrikta je u srijedu (23.lipnja) proglasila stanje elementarne nepogode i formirala krizni stožer za pomoć ugroženom stanovništvu. Nisu rekli hoće li i na koji način obeštetiti poljoprivrednike i vlasnike oštećenih objekata. Nisu rekli ni hoće li konačno krenuti sa temeljitim i potpunim čišćenjem riječnih korita. Nisu rekli hoće li uvesti zaštitne cijene žita. Za pretpostavit je da će na vrijeme isplatiti dnevnice članovima novoformiranog kriznog stožera, kojeg čine vladini namještenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

posavski-obzor.info

Vezani članci