MMF nameće nove uvjete bh. vlastima za drugu tranšu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Izaslanstvo MMF-a, predvođeno šefom Odjela za BiH pri MMF-u u Washingtonu Costasom Christ ouom, danas će se sastati s pomoćnicima ministara svih federalnih ministarstava, dok je za sutra zakazan finalni sastanak s ministrom financija Vjekoslavom Bevandom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanci s pomoćnicima

Sastanak s pomoćnicima održat će se kako bi se upoznali s izvršavanjem proračuna za 2009. i proračunom za 2010., razgovarat će se o prikupljanju prihoda, unutarnjem dugu, planovima za privatizaciju i drugim važnim pitanjima koja su navedena u pismu namjere prilikom odobravanja prve tranše aranžmana.

Dnevni list doznaje da će s ministrom Bevandom biti govora o ekonomskoj situaciji, izvršenju proračuna, učincima Zakona o plaćama, zakonima o reviziji i socijalnom sektoru. Izaslanstvo MMF-a 9. studenog ide u RS, gdje će također razgovarati sa zamjenicima i ministrima. Christou će u našoj zemlji ostati do 18. studenog, a konačna odluka o odobravanju druge tranše vrijedne oko 128 milijuna maraka za FBiH uslijedit će početkom prosinca na sastanku Odbora direktora MMF-a.

Christou se ipak nada da bi, i brojnih poteškoća u Federaciji, sve obveze trebale biti ispunjene jer su dobili čvrste potvrde od federalne vlasti da će biti ispunjeni svi uvjeti.

Najbitnija revizija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ono što je fondu najbitnije i dalje je reforma braniteljske i socijalne kategorije, koja predstavlja najveći izazov za federalnu Vladu.

''Ako pogledate pismo namjere, vidjet ćete da ono točno definira koji su to koraci. Oni se do kraja studenoga moraju dogovoriti o planu i onda se moraju pozabaviti mnogim od ovih davanja pojedinačno do kraja godine. Pismo namjere je tu juasno'', poručio je Christou.

Iz MMF-a su poručili da će tijekom posjeta BiH najvjerojatnije biti sastavljeno novo pismo namjere, u kojem će biti sadržani daljnji koraci koje treba poduzeti bh. vlasti. Iako je ova najava za sve u BiH bila iznenađujuća, Christou pojašnjava da nakon svake revizije slijede nove obveze. Da MMF nema namjeru tako lako ostaviti BiH na cjedilu, bez novca, govori i Christouova izjava da, iako se ne dogovore s bh. vlastima, slijede novi razgovori i da ova revizija ne mora značiti kraj.

Vezani članci