Federacija BiH dobila novi zakon o razvojačenim braniteljima

Vidi originalni članak

- Branitelji će po ovom Zakonu moći ostvariti ukupno 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu. Ostvariti je mogu razvojačeni branitelji koji su u stanju potrebe i koji imaju 57 godina života. Također, uvjet je da su najmanje 12 mjeseci bili sudionici u Oružanim snagama i koji su najmanje 12 mjeseci na birou, a nemaju drugih izvora financiranja. Svaki branitelj RVI koji ima mjesečni prihod manji od 170 KM može aplicirati preko svoje službe za braniteljsko invalidsku zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom je predviđeno da naknada bude u visini od 5 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama - izjavio je za Fenu federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog  rata Salko Bukvarević nakon što je na današnjoj sjednici Dom naroda usvojio Zakon, a ranije je to učinio i Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Uvjeren je da će ovo zakonsko rješenje što prije potpisati predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, a potom se objavljuje u Službenim novinama i službeno stupa na snagu. - Svi oni koji ispunjavaju kriterije koje propisuje Zakon mogu predati svoje zahtjeve u općinskim službama za braniteljsko -invalidsku zaštitu. Tamo će im biti urađena prvostupanjska rješenja, nakon toga  se procedura nastavlja u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja da bi ti ljudi bili stavljen na spisak za isplatu braniteljskih naknada - istakao je Bukvarević. 

Ove naknade bilo je potrebno omogućiti za one "branitelje koji su došli u starije godine, a nemaju dovoljno godina radnog staža i ne mogu da ostvare pravo na mirovinu". - Oni nikada neće ostvariti pravo na mirovinu jer nemaju dovoljno godina mirovinskog staža i izuzetno je teško da će ih neko u tim godinama zaposliti. Zato se zahvaljujem što su izradi Zakona doprinijeli predstavnici braniteljskih organizacija, Vlade FBiH i parlamentarci u oba doma Parlamenta FBiH. Na ovaj način počinjemo rješavati društveni problem koji se zove "prava razvojačeni branitelja  i članova njihovih obitelji " - kaže Bukvarević. Podvukao je da će "svi branitelji s 57 godina života biti riješeni kroz Zakon o prijevremenom i povoljnijem umirovljenu ili će biti riješeni putem Zakona o razvojačenim braniteljima".    

- Prema tome, više se ne bi trebalo dešavati da imamo branitelja da je ostari, a da nema neko od primanja iz proračuna Federacije BiH - tvrdi Bukvarević. Za primjenu ovog Zakona kroz rebalans ovogodišnjeg proračuna FBiH osigurano je 25 milijuna KM. Među 16 prava razvojačenim braniteljima omogućeno je pravo na liječenje, zdravstvenu zaštitu, kao i pravo na pomoć u slučaju smrti užeg člana obitelji. - Predviđena su i prava iz radnog odnosa kao što je povećanje broja dana godišnjeg odmora i pravo na prednost pri zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji - rekao je u izjavi za Fenu ministar Bukvarević, koji očekuje da će se s primjenom navedenih prava poboljšati status razvojačenih branitelja  na području Federacije BiH.  

Vezani članci