26. OBLJETNICA ZLOČINA NAD HRVATIMA: Kolona sjećanja na žrtvu Križančeva sela

Vidi originalni članak

U nedjelju, 22. prosinca, navršit će se 26 godina od zločina nad Hrvatima u Križančevom selu nadomak Viteza koje su počinile snage Armije RBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom, Hrvatsko planinarsko društvo Vitez organizira Kolonu sjećanja na žrtvu Križančevela sela.

Polazak sudionika je u ranim jutarnjim satima, točnije, u 6:00 sati ispred crkve sv. Duha u Novoj Biloj - jedine crkve-bolnice koje su Hrvati tijekom rata u Središnjoj Bosni, imali, a nastavlja se dionicama Nova Bila - Bikić - spomen obilježje Jardol - spomen obilježje Krčevine - Dubravica i Križančevo selo.

Planirani dolazak je u 11 sati u Dubravicu, sudjelovanje na svetoj misi zadušnici u 11 sati u crkvi sv. Leopolda Mandića, a potom, u koloni koja će krenuti prema središnjem spomen obilježju u Križančevom selu.

Večeras su u Križančevom selu duž lokalne prometnice upaljenje svijeće u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje i civile.

Pokolj u Križančevu Selu dogodio se 22. i 23. prosinca 1993. u Središnjoj Bosni u sklopu velike vojne operacije bošnjačke Armije BiH protiv Hrvatskog vijeća obrane. Tada su u borbama ubijena 44 vojnika, a prema podacima hrvatske strane veliki broj njih likvidiran je nakon zarobljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još njih 30 odvedeno je nakon zarobljavanja te naknadno likvidirano. Tijela tih ljudi također su bila teško unakažena. Zločin u Križančevu Selu nije procesuiran ni pred Haškim tribunalom.

Sud BiH ove je godine potvrdio optužnicu u predmetu "Purić i drugih" protiv zapovjednika i pripadnika Armije RBiH koje se sumnjiči da su naredili, izvršili i počinili zločin nad Hrvatima u Križančevom selu.

Vezani članci