26. OBLJETNICA ZLOČINA NAD HRVATIMA: Kolona sjećanja na žrtvu Križančeva sela

ratni zločin, križančevo selo, obljetnica

U nedjelju, 22. prosinca, navršit će se 26 godina od zločina nad Hrvatima u Križančevom selu nadomak Viteza koje su počinile snage Armije RBiH.

Tim povodom, Hrvatsko planinarsko društvo Vitez organizira Kolonu sjećanja na žrtvu Križančevela sela.

Polazak sudionika je u ranim jutarnjim satima, točnije, u 6:00 sati ispred crkve sv. Duha u Novoj Biloj - jedine crkve-bolnice koje su Hrvati tijekom rata u Središnjoj Bosni, imali, a nastavlja se dionicama Nova Bila - Bikić - spomen obilježje Jardol - spomen obilježje Krčevine - Dubravica i Križančevo selo.

Planirani dolazak je u 11 sati u Dubravicu, sudjelovanje na svetoj misi zadušnici u 11 sati u crkvi sv. Leopolda Mandića, a potom, u koloni koja će krenuti prema središnjem spomen obilježju u Križančevom selu.

Večeras su u Križančevom selu duž lokalne prometnice upaljenje svijeće u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje i civile.

Pokolj u Križančevu Selu dogodio se 22. i 23. prosinca 1993. u Središnjoj Bosni u sklopu velike vojne operacije bošnjačke Armije BiH protiv Hrvatskog vijeća obrane. Tada su u borbama ubijena 44 vojnika, a prema podacima hrvatske strane veliki broj njih likvidiran je nakon zarobljavanja.

Još njih 30 odvedeno je nakon zarobljavanja te naknadno likvidirano. Tijela tih ljudi također su bila teško unakažena. Zločin u Križančevu Selu nije procesuiran ni pred Haškim tribunalom.

Sud BiH ove je godine potvrdio optužnicu u predmetu "Purić i drugih" protiv zapovjednika i pripadnika Armije RBiH koje se sumnjiči da su naredili, izvršili i počinili zločin nad Hrvatima u Križančevom selu.