Marija Barišić: Pletenje kao moderan hobi

Vidi originalni članak
...ali radim nešto što volim i to je ono što mi je bitno. Kako veći dio zimskih dana provedem praveći od klupka vune nešto konkretno, moglo bi se reći da mi je to zimi posao, a ljeti hobi.

Doista se maksimalno posvetim svakom komadu koji radim, što se, mnogi kažu, i vidi. Sve je uokvireno u neki hobi, a nakon toga prodaja nekako, usmenom predajom od kupca do kupca, dođe sama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meni se ovo što ova umjetnica radi veoma sviđa, a vi procijenite sami. Njeni radovi dovoljno govore sami o sebi, pričaju zapravo jednu prelijepu zimsku priču, čiji ćete dio rado imati u svojoj kolekciji.

Zašto je pletenje hobi?

Naravno, cijelo vrijeme govorim o ručnom pletenju jer je strojno sasvim druga priča. Ima i ono svojih čari, ali tu baš i nema kreativnosti i opuštanja.
Dakle, kad osmislim što ću isplesti, pa kad počnem crtati, računati, zbrajati, oduzimati, plesti probne uzorke i osmišljavati strategiju po kojoj ću plesti, počinje opuštanje.
U dugim zimskim noćima, s vunenim pletivom koje zimi tako lijepo grije, ili na terasi s pamučnim koje ljeti hladi, uživam u ritmičkom nizanju očica i redova. Svaki novi red približava me cilju i podiže razinu veselja. Bilo da je riječ o običnom glat bodu, bilo da radim pletenice ili pletem čipku , napredak je očit i ispunjava me pozitivnom energijom. 

A tu pozitivnu energiju koja zrači iz njenih radova, zasigurno želi prenijeti i na onoga koji taj predmet bude nosio.

O svojoj tehnici i navikama pletenja Marija kaže: I kad pletete točno po uputama koje je napisao ili nacrtao netko drugi, vi stvarate jedinstveni predmet, apsolutni unikat. Ne postoje dva ista ručno pletena predmeta. Čak i ako se trudite napraviti potpuno istu stvar, razlikovat će se jer ne pletete uvijek isto. Ima dana kad pletete čvršće, ima dana kad pletete labavije; napetost niti, položaj ruku, vrsta igala, okolina u kojoj radite, događaji tog dana, sve se upliće u vaš rad i utječe na njega izravno ili neizravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja ne volim raditi po uputama, osim kad isprobavam neki novi bod, pa moram koristiti upute koje, doduše, uvijek malo doradim odnosno prilagodim sebi i predmetu koji pletem.
Vjerovali ili ne, pletenje je i te kako zabavno! To znaju svi koji su se barem jedanput udubili u pletenje i zaboravili na vrijeme, glad, žeđ... Bacili ste pogled na sat i tek tada shvatili koliko je vremena prošlo. Vrijeme leti dok se čovjek zabavlja, tj. dok radi upravo ono što voli, kaže Marija.

A kakve to tople radosti proizlaze iz njenih spretnih ruku možete pogledati na facebook stranici  Buba Mara.

Lj::portal

Vezani članci