Marija Barišić: Pletenje kao moderan hobi

Marija Barišić, pletenje, hobi
...ali radim nešto što volim i to je ono što mi je bitno. Kako veći dio zimskih dana provedem praveći od klupka vune nešto konkretno, moglo bi se reći da mi je to zimi posao, a ljeti hobi.

Doista se maksimalno posvetim svakom komadu koji radim, što se, mnogi kažu, i vidi. Sve je uokvireno u neki hobi, a nakon toga prodaja nekako, usmenom predajom od kupca do kupca, dođe sama.

Meni se ovo što ova umjetnica radi veoma sviđa, a vi procijenite sami. Njeni radovi dovoljno govore sami o sebi, pričaju zapravo jednu prelijepu zimsku priču, čiji ćete dio rado imati u svojoj kolekciji.

Zašto je pletenje hobi?

Naravno, cijelo vrijeme govorim o ručnom pletenju jer je strojno sasvim druga priča. Ima i ono svojih čari, ali tu baš i nema kreativnosti i opuštanja.
Dakle, kad osmislim što ću isplesti, pa kad počnem crtati, računati, zbrajati, oduzimati, plesti probne uzorke i osmišljavati strategiju po kojoj ću plesti, počinje opuštanje.
U dugim zimskim noćima, s vunenim pletivom koje zimi tako lijepo grije, ili na terasi s pamučnim koje ljeti hladi, uživam u ritmičkom nizanju očica i redova. Svaki novi red približava me cilju i podiže razinu veselja. Bilo da je riječ o običnom glat bodu, bilo da radim pletenice ili pletem čipku , napredak je očit i ispunjava me pozitivnom energijom. 

A tu pozitivnu energiju koja zrači iz njenih radova, zasigurno želi prenijeti i na onoga koji taj predmet bude nosio.

O svojoj tehnici i navikama pletenja Marija kaže: I kad pletete točno po uputama koje je napisao ili nacrtao netko drugi, vi stvarate jedinstveni predmet, apsolutni unikat. Ne postoje dva ista ručno pletena predmeta. Čak i ako se trudite napraviti potpuno istu stvar, razlikovat će se jer ne pletete uvijek isto. Ima dana kad pletete čvršće, ima dana kad pletete labavije; napetost niti, položaj ruku, vrsta igala, okolina u kojoj radite, događaji tog dana, sve se upliće u vaš rad i utječe na njega izravno ili neizravno.

Ja ne volim raditi po uputama, osim kad isprobavam neki novi bod, pa moram koristiti upute koje, doduše, uvijek malo doradim odnosno prilagodim sebi i predmetu koji pletem.
Vjerovali ili ne, pletenje je i te kako zabavno! To znaju svi koji su se barem jedanput udubili u pletenje i zaboravili na vrijeme, glad, žeđ... Bacili ste pogled na sat i tek tada shvatili koliko je vremena prošlo. Vrijeme leti dok se čovjek zabavlja, tj. dok radi upravo ono što voli, kaže Marija.

A kakve to tople radosti proizlaze iz njenih spretnih ruku možete pogledati na facebook stranici  Buba Mara.

Lj::portal