OMILJENA AUSTRIJSKA DELICIJA Spoj marelice i čokolade osvojit će vas na prvi zalogaj

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Izvorna Sacher torta poznata je austrijska delicija. Torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem džema od marelice i preliven čokoladnom glazurom. Servirajte je uz tučeno vrhnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Biskvit

7 jaja
150 g omekšalog maslaca
100 g šećera u prahu
200 g tamne čokolade
1 paketić vanilin šećera
120 g šećera
prstohvat soli
150 g oštrog brašna
150 g džema od marelice
1 žlica ruma
maslac, za premazivanje kalupa
brašno, za posipanje kalupa

Napomena:

Čokoladna glazura
200 g tamne čokolade
200 g šećera
150 ml vode
200 ml slatkog vrhnja

Priprema

Biskvit

Pripremite kalup
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za torte promjera 26 cm lagano namastite maslacem i posipajte brašnom.  

Otopite čokoladu
Čokoladu nasjeckajte na komadiće, stavite u manji lonac i otopite na laganoj vatri. Džem pomiješajte s rumom i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga kasnije lakše razmazali.

Miksajte snijeg od bjelanjaka
U posudi mikserom istucite bjelanjke s prstohvatom soli. Postepeno dodavajte šećer sve dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremite smjesu
U drugu veću posudu stavite omekšali maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Uz neprestano miksanje dodajte jedan po jedan žumanjak. U smjesu s jajima umiješajte otopljenu čokoladu. Dodajte brašno te lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. 

Ispecite
Smjesu izlijte u kalup i stavite u pećnicu. Pecite 60 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se kratko ohladi. Skinite obruč i ostavite da se ohladi u potpunosti prije rezanja.

Premažite džemom
Biskvit prerežite po visini na dva jednaka dijela. Jednu polovicu biskvita stavite na tanjur za serviranje i po njemu razmažite tanki sloj džema. Na džem lagano pritisnite drugi biskvit, a s ostatkom džema premažite cijelu tortu.

Čokoladna glazura

Pripremite glazuru
U manjem loncu zagrijte vodu i šećer, a čokoladu nasjeckajte na manje komade. Zagrijanu vodu sa šećerom prebacite u drugu posudu, ostavite da se kratko ohladi, pa u još vrelu vodu dodajte komadiće čokolade. Ostavite 2 do 3 minuta te promiješajte kako bi se čokolada rastopila. 

Prelijte tortu glazurom
Tortu stavite na rešetku, a ispod rešetke lim za pečenje. Tortu prelijte glazurom, a površinu torte zagladite velikom špatulom.

Dekorirajte i poslužite
Ostavite da se čokolada stisne. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, prebacite u slastičarsku vrećicu i dekorirajte tortu po želji.

Sacher torta

Vezani članci