Mostar: dr. sc. Slavica Brkić izdala sveučilišni udžbenik za fiziku

Vidi originalni članak

Sveučilišni udžbenik "osnovna mjerenja u općoj fizici" namijenjan je studnetima fizike, a budućim nastavnicima, na FPMOZ-u i svim drugim studentima koji su svom progrmau imaju predmet Fizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako poglavlje završava s određenim brojem pitanja i zadataka koji su namjenjeni za samostalni i grupni rad studenata za koje se trebaju sami pripremiti, prezentirati i zajednički diskutirati.

Udžbenik se sastoji od više ukomponiranih dijelova. U prvom poglavlju se nalaze osnovni pojmovi i činjenice koje će omogućiti studnetima da se pripreme za usvajanje i praktičnu primjenu znanja. Jasno se definiraju i opisuju pojmovi kao što su pokus, fizikalna veličina, i jedinice, pogreške kod mjerenja matematička obrada podataka itd. Drugo poglavlje se odnosi na mehaniku koja je podijeljena na potpoglavlja kao što su: osnove mjerenja, složeno gibanje, dinamika, kružno gibaanje, elastičnost, rad i energija, mehanički strojevi, mehanika fluida. Treće poglavlje se odnosi na elektromagnetizam i poluvodiče sa potpoglavljima; elektrostatika, električna struja, magnetizam, otpori izmjenične struje, poluvodiči. Četvrto poglavlje obrađuje titraje, valove i optiku s potpoglavljima titranje, valovi, geometrijska optika, fizikalna optika, fotometrija. Peto poglavlje se odnosi na toplinu s potpoglavljima toplina i temperatura, plinski zakoni, količina topline i specifični toplinski kapacitet. U šestom poglavlju koji je ustvari dodatak obrađuju se procesi koa što je stimulirana emisija i gibanje naboja u električnom polju, laseri i osciloskop. U svim poglavljima tj potpoglavljima jasno su određeni i definirani pokusi koji razmatraju, objašnjavaju i navode studnete na samostalni rad i zaključivanje o odgovarajućim fizičkim procesima.

Knjiga je napisana jednostavnim, preciznim i dostupnim jezikom, a materijal je prezentiran na jasan i praktičan način. U knjizi se prožimaju teorijski i praktični rad koji su nužni za usvajanje osnovnih elementarnih zakona fizike. Također, ovakav pristup omogućava pripremu studenata za njihov budući samostalni rad u edukaciji učenika.

Na kraju udžbenika nalaze tablice fizikalnih veličina, konstanti i zanimljivih podataka vezanih za neke fiziklane veličine i pojave, što doprinosi odgojnom razvoju studenata.

Recezenti ovog udžbenika su prof.dr.sc. Mile Dželalija, prof.dr.sc. Ivan Zulim, prof.dr.sc. Zoran Ljuboje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udžbenik je nastao kao rezultat dugogodišnjeg nastavnog rada autora.

HERCEGOVINA.info

 

Vezani članci