Proizvodi bez glutena Matee Pehar olakšavaju život

Vidi originalni članak

Kada se otkrije liječi se vrlo lako bezglutenskom prehranom. Čapljinka Matea Pehar osoba je koja ima celijakiju od prve godine rođenja, a s pripremom proizvoda bez glutena počela se baviti prije četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlog tome bio je što celijakičari i osobe koje su intolerantne na gluten jako teško dolaze do proizvoda. Nema nekih posebnih trgovina gdje možete kupiti kruh, pecivo ili kolače koji ne sadrže gluten. Kada dođete u restoran, uvijek morate paziti što jedete te je li hrana kontaminirana s glutenom. Osobama koje imaju celijakiju i najmanja čestica glutena smeta i može izazvati velike probleme u probavi, mučnine, povraćanje i bolove u trbuhu. Dosta je sužen izbor proizvoda bez glutena, posebno u BiH jer nemamo mogućnost gdje se hraniti. Uvijek moramo pratiti svaki proizvod i redovito čitati deklaracije", kazala nam je nasmijana Matea.

Rana dijagnostika i pravilna dijeta najvažniji su u borbi s ovom bolešću. Ako se celijakičari ne pridržavaju stroge zdravstvene njege, odnosno bezglutenske njege, izloženi su malignim komplikacijama, pa je tako i rizik oboljenja od karcinoma dvostruko veći nego kod drugih osoba. U razgovoru s Mateom doznali smo i koje su to namirnice koje oboljeli od celijakije ne bi trebali konzumirati.

"To su ječam, pčenica i zob koja je često kontaminirana s glutenom. Ima i namirnica koje su dopuštene, a to su kukuruzno, rižino i heljdino brašno, iako sva ta brašna moraju biti deklarirana bez glutena".

Na Malom božićnom sajmu u Čapljini, Matea izlaže svoje bezglutenske proizvode.

"Ja sama sebi od srednje škole izrađujem kruh i pecivo i to mi je nekako najvažnije da imam kod sebe. Ne predstavlja mi nikakav problem", zaključuje kroz smijeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matea je učlanjena u Facebook udrugu "Proizvodi bez glutena", za koju ističe da je izvrsna za sve osobe koje se pobliže žele upoznati s proizvodima koji ne sadrže gluten.

"Na Facebooku možete pronaći udrugu ‘Prooizvodi bez glutena' jer je bitno informirati se, čitati i educirati i sve će biti lakše", poručuje Matea Pehar.

Vezani članci