Proizvodi bez glutena Matee Pehar olakšavaju život

Matea Pehar

Kada se otkrije liječi se vrlo lako bezglutenskom prehranom. Čapljinka Matea Pehar osoba je koja ima celijakiju od prve godine rođenja, a s pripremom proizvoda bez glutena počela se baviti prije četiri godine.

"Razlog tome bio je što celijakičari i osobe koje su intolerantne na gluten jako teško dolaze do proizvoda. Nema nekih posebnih trgovina gdje možete kupiti kruh, pecivo ili kolače koji ne sadrže gluten. Kada dođete u restoran, uvijek morate paziti što jedete te je li hrana kontaminirana s glutenom. Osobama koje imaju celijakiju i najmanja čestica glutena smeta i može izazvati velike probleme u probavi, mučnine, povraćanje i bolove u trbuhu. Dosta je sužen izbor proizvoda bez glutena, posebno u BiH jer nemamo mogućnost gdje se hraniti. Uvijek moramo pratiti svaki proizvod i redovito čitati deklaracije", kazala nam je nasmijana Matea.

Rana dijagnostika i pravilna dijeta najvažniji su u borbi s ovom bolešću. Ako se celijakičari ne pridržavaju stroge zdravstvene njege, odnosno bezglutenske njege, izloženi su malignim komplikacijama, pa je tako i rizik oboljenja od karcinoma dvostruko veći nego kod drugih osoba. U razgovoru s Mateom doznali smo i koje su to namirnice koje oboljeli od celijakije ne bi trebali konzumirati.

"To su ječam, pčenica i zob koja je često kontaminirana s glutenom. Ima i namirnica koje su dopuštene, a to su kukuruzno, rižino i heljdino brašno, iako sva ta brašna moraju biti deklarirana bez glutena".

Na Malom božićnom sajmu u Čapljini, Matea izlaže svoje bezglutenske proizvode.

"Ja sama sebi od srednje škole izrađujem kruh i pecivo i to mi je nekako najvažnije da imam kod sebe. Ne predstavlja mi nikakav problem", zaključuje kroz smijeh.

Matea je učlanjena u Facebook udrugu "Proizvodi bez glutena", za koju ističe da je izvrsna za sve osobe koje se pobliže žele upoznati s proizvodima koji ne sadrže gluten.

"Na Facebooku možete pronaći udrugu ‘Prooizvodi bez glutena' jer je bitno informirati se, čitati i educirati i sve će biti lakše", poručuje Matea Pehar.