Lješnjak kocke bez glutena

torta bez glutena, bezglutenski kolači, gluten

Kremaste su ali ne preslatke, punog okusa lješnjaka, idealne  za svaku prigodu

Sastojci za 1 koru:

3 bjelanjka
3 žlice šećera
50 grama mljevenih lješnjaka
1 žlica bezglutenskog brašna

Ovi sastojci su za jednu koru, za lješnjak kocke bez glutena nam je potrebno 4 kore, što znači da ćemo ispeći 4 ovakve kore.

Postupak:

U većoj posudi odvojimo 3 bjelanjka i dodamo 3 žlice šećera. Mikserom izradimo čvrsti snijeg. Pomiješamo 50 grama mljevenih lješnjaka uz dodatak 1 žlice brašna. Kuhačom lagano dodajemo smjesu lješnjaka i brašna pazeći da snijeg ostane čvrst.

Kad se smjesa sjedini, stavljamo je na papir za pečenje ali na naopako okrenuti lim za pečenje. Peći na 180 stupnjeva 5 do 10 minuta. Papir za pečenje ćete najlakše skinuti tako da koru okrenete naopako i lagano kidate komad po komad papira za pečenje s kore.

Ovaj postupak ponavljamo 4 puta.
Lješnjak kocke bez glutena

 

Sastojci za kremu:

12 žumanjaka
8 žlica šećera
1 vanil šećer
1 čokolada za kuhanje
250 g maslaca

Postupak:

Ovu ukusnu kremu potrebno je kuhati na pari. Iako većina ima strah od kuhanja kreme na pari, vjerujte nije uopće teško. Potreban vam je jedan lonac u koji ide voda i jedna posuda koja savršeno sjeda na taj lonac. Bitno je da je voda kipuća ali i da gornja posuda ne dodiruje vodu. Odnosno da se stvori para.

Ranije u posudi pjenasto izmiksajte 12 žumanjaka, 8 žlica šećera i jedan vanil šećer. Kad se smjesa sjedini i postane pjenasta, stavite posudu na paru. Za početak možete miješati kuhačom, ali kad se smjesa krene zgušnjavati najbolje da koristite mikser. Smjesu kuhajte tako 10-tak minuta, kad postane jako gusta i krene se odvajati od posude- gotovo je.

Kremu maknite s vatre te dodajte jednu čokoladu u nju, promiješajte da se sve sjedini i ostavite da se ohladi.

Kad se krema ohladila, dodajte 250g maslaca i izmiksajte. Krema će biti lagana i pjenasta.

Kore i krema su nam gotove, krećemo na slaganje kolača.

Kremu je potrebno rasporediti na 4 kore pa vizualno odredite količinu za svaku koru. Kolač slažete tako da prvo ide kora pa krema i tako 4 puta. Na kraju cijeli kolač pospite mljevenim lješnjacima.

Dobar tek

 

glutenbio.hr