U 82. GODINI Preminuo franjevac Smiljan Dragan Kožul

umro fra Smiljan Kožul
Laudato TV

Fra Smiljan Dragan Kožul, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, okrijepljen svetim sakramentima preminuo je u ponedjeljak 2. listopada 2023. u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 82. godini života, 65. redovništva i 56. svećeništva.

Fra Smiljan Dragan Kožul rođen je 28. veljače 1942. godine u Turčinovićima (Široki Brijeg), kao drugo od četvero djece, od oca Ante Kožula i majke Ive r. Kovačić. Na krštenju je dobio ime Dragan.

Nakon završenog Franjevačkog sjemeništa u Zagrebu ušao je u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 15. kolovoza 1959. u Cerniku gdje je dobio redovničko ime fra Smiljan. Nakon godine novicijata, 16. kolovoza 1960. položio je prve redovničke zavjete. Svečane redovničke zavjete položio je 17. rujna 1966. u Zagrebu. Teologiju je studirao u Zagrebu i u Salernu (Italija). Nakon završenog studija filozofije i teologije zaređen je za svećenika 29. lipnja 1968. godine u Zagrebu, piše IKA.

Nakon ređenja, odlazi u Rim gdje je magistrirao teologiju 1969. Od 1969. do 1972. je predavač na Franjevačkom filozofskom učilištu na Trsatu i na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Godine 1972. ponovno odlazi u Rim gdje studira Crkveno pravo na papinskom sveučilištu Antonianum. Nakon doktorata, kojega je postigao 1977. ostaje u Rimu kao profesor na istom Sveučilištu. Istovremeno radi na postupku za proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca, a imenovan je i braniteljem bračne veze pri Kongregaciji za sakramente.

U Provinciju se vraća 1988. kada je namješten u samostan na Kaptolu gdje vodi postupak za proglašenje blaženim fra Vendelina Vošnjaka, a imenovan je za suca na drugomolbenom Nadbiskupskom ženidbenom sudu u Zagrebu. Od 1999. do 2007. obnaša službu branitelja bračne veze nakon uspostave Međubiskupijskog suda prvog i drugog stupnja u Zagrebu.

Godine 1993. premješten je u Samostan Svetoga Križa u zagrebačkom Sigetu gdje iste godine osniva Pokret krunice za obraćenje i mir, a kasnije i Radio Mariju (1994.). Posvećuje se djelovanju i u karizmatskom pokretu te ostaje prepoznat po svojim seminarima, duhovnim obnovama koje su okupljale mnoštvo ljudi.

Zbog slabosti i bolesti u travnju ove godine odlazi u Franjevački samostan u Varaždinu gdje ostaje do svoje smrti.

O sprovodu pokojnog fra Smiljana Provincija će naknadno obavijestiti.