UHIĆEN U SLOVENIJI Direktor tvrtke iz BiH u pritvoru zbog utaje poreza

utaja poreza
Ilustracija/Pexels

Direktor tvrtke 'Vedi Mani' iz Prnjavora Srđan Cvek uhićen je nedavno u Sloveniji i isporučen BiH, gdje mu je Sud BiH odredio pritvor zbog sumnje da je kao direktor spomenute tvrtke počinio kazneno djelo porezna utaja ili prevara, otkriva Capital.

„Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Srđanu Cveku. Rješenje je doneseno 12. travnja, nakon što je Cvek uhićen i izručen iz Slovenije u BiH“, priopćeno je iz Suda BiH.

Na pitanja Capitala iz ovog suda su naveli kako se „osumnjičeni Srđan Cvek tereti da je kao direktor i odgovorna osoba u pravnoj osobi 'Vedi Mani' d.o.o. Prnjavor počinio kazneno djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. Kaznenog zakona BiH“.

Podsjećamo, Capital je u ožujku prošle godine objavio tekst o malverzacijama međunarodne grupe mešetara pod nazivom „Prevaranti iz Italije izbacili na ulicu više od 80 radnika u Prnjavoru“.

U tom tekstu je navedeno kako su kao rezultat njihovog djelovanja, sve mašine, oprema, repromaterijal i financijska sredstva prnjavorske tvrtke 'The Welly' u vrijednosti od skoro 12 milijuna KM na sumnjiv način završila u vlasništvu fantomske tvrtke 'Vedi Mani', dok je više od 80 radnika ostalo bez posla.

Na pisanje Capitala tada je reagirao Srđan Cvek koji je preko odvjetnika ocijenio kako „nije točno da je poduzeće Vedi Mani ostavilo radnike bez posla“, te da je „Vrhovni sud RS donio zakonitu presudu na osnovu dokaza koji su utvrđeni pred Osnovnim sudom u Prnjavoru“.

Međutim, nakon uhićenja Srđana Cveka u Sloveniji i njegovog isporučivanja u BiH, gdje mu je određen jednomjesečni pritvor, jasno je kako Vrhovni sud RS svojom presudom nije okončao rad istražnih organa u vezi s malverzacijama u Prnjavoru zbog kojih je 80 radnika završilo na ulici.