FRA ANTONIO ŠAKOTA Čitlučanin novi voditelj Hrvatske katoličke misije u Bernu

Fra Antonio Šakota
Međugorje info

Na Prvu nedjelju došašća, 3. prosinca, u službu je uveden novi voditelj Hrvatske katoličke misije u Bernu Fra Antonio Šakota.

Svečanom svetom misom predsjedao je biskupski vikar, Georges Schwickerath, koji je fra Antoniju pročitao i podijelio kanonsku misiju za povjerenu mu službu. Koncelebrirali su i don Većeslav Tumir – svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i savjetnik Apostolske nuncijature u Švicarskoj, te naš fra Gojko Zovko – bivši misionar u HKM Bern.

Svojim je pjevanjem ovo slavlje osobito uveličao misijski zbor pod ravnanjem gosp. Dominika Blažuna.

Za ovu svečanu prigodu slavljeno je ove nedjelje jedno središnje euharistijsko slavlje na kojemu se okupio lijepi broj vjernika s područja cijele misije. Pozdrav svima prisutnima uputio je predsjednik misijskoga vijeća u Bernu, gosp. Ante Ćorluka.

Na kraju misnoga slavlja, prigodne pozdravne riječi novomu misionaru uputili su gđa Marie-Louise Beyeler – predsjednica „Landeskirche“ u kantonu Bern, gosp. Hans Roder – voditelj crkvene zajednice u kojoj se naši vjernici nedjeljom okupljaju na sv. misu, te gosp. Ante Ćorluka – koji je fra Antoniju uručio i prigodni dar dobrodošlice.

Okupljenom puku dirljivim se riječima obratio i fra Gojko Zovko, koji je kroz gotovo 20 godina neumorno služio u ovoj misijskoj zajednici, na čemu mu je vjerni puk u Bernu neizmjerno zahvalan. Na koncu se vjernicima prigodnim riječima zahvale obratio i fra Antonio.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je i pučka veselica u organizaciji misijskoga vijeća – objavljeno je na stranicama HKM Bern.

Fra Antonio je rođen 31.05.1986. u Mostaru. 2006. godine odlučuje postati franjevac u hercegovačkoj franjevačkoj provinciji. Doživotne zavjete polaže 2012. godine, a za svećenika je zaređen 2014. godine. Prve 4 godine svećeništva provodi na službi u Mostaru gdje je bio duhovni asistent Frame Mostar. Od 2016. do 2018. obnašao je i službu duhovnog asistenta za Framu i Franjevački svjetovni red u Hercegovini, a od 2018. do 2023. bio je na službi je u HKM Zürich.