ŠVEDSKA POLICIJA DOPUSTILA Danas će prosvjednici spaliti Kuran ispred džamije u Stockholmu

Švedska,džamija,Stockholm,kuran,prosvjed
Ilustracija: EPA

Švedska policija dopustila je da se danas ispred džamije u Stockholmu održi mali prosvjed na kojem će organizatori pokidati Kuran i spaliti ga, što bi moglo dodatno zakomplicirati kandidaturu Švedske za ulazak u NATO, piše Reuters.

Niz prosvjeda u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda pojačao je napetosti s Turskom, čiju potporu Švedska treba dobiti za ulazak u Sjevernoatlantski pakt.

Ranije je švedska policija odbila nekoliko zahtjeva za prosvjede protiv Kurana, ali sudovi su poništili te odluke, tvrdeći da krše zaštićenu slobodu govora, prenosi Index.hr.

Na prosvjedu se očekuje dvoje ljudi

Policija je objavila da iako to "može imati vanjskopolitičke posljedice", sigurnosni rizici i posljedice povezani sa spaljivanjem Kurana nisu takve prirode da bi se zahtjev trebao odbaciti.

Očekuje se da će samo dvoje ljudi sudjelovati u prosvjedima, prema štokholmskoj policiji, uključujući organizatora Salwana Momiku, koji se u nedavnom novinskom intervjuu opisao kao irački izbjeglica koji želi zabraniti Kuran.

Turska je krajem siječnja obustavila pregovore sa Švedskom o prijavi za članstvo u NATO-u nakon što je Rasmus Paludan, čelnik danske krajnje desne političke stranke, zapalio primjerak Kurana u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu, prenosi Index.hr.

Paludan ne bi trebao sudjelovati u današnjem prosvjedu.

Arapske zemlje osudile spaljivanje Kurana

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan i Kuvajt, osudilo je spaljivanje Kurana u siječnju. Tursko veleposlanstvo u Stockholmu nije bilo dostupno za komentar.

Švedski premijer Ulf Kristersson ranije danas je rekao da njegova zemlja i dalje želi pristupiti NATO-u prije ili na summitu u Vilniusu sljedećeg mjeseca, iako nije sigurno da će to do tada moći učiniti.