VIDEO  Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a

SAD oluja tornado
Twitter

Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe, prema vlastima, prenosi AFP.

Američka meteorološka služba (NWS) zabilježila je u petak više od 70 tornada diljem zemlje, većinu oko Omahe, Nebraske i blizu Iowe. Rezultat su deseci uništenih zgrada i domova, potrgani dalekovodi i vlakovi koji su iskočili iz tračnica. U Elkhornu, predgrađu Omahe, slike pokazuju sravnjene kuće, odnesene krovove i ogoljelo drveće. 

Sadržaj se učitava...

"Spašavatelji nastavljaju provjeravati pogođene kuće i pružaju pomoć svim ozlijeđenima", napisala je policija Omahe na X-u, prenosi Hina.

Južnije, u blizini grada Lincolna, tornado je pogodio industrijski kompleks. Otprilike 70 ljudi koji su bili ondje kada se zgrada urušila evakuirano je, no troje ih je ozlijeđeno, ali nisu u životnoj opasnosti, rekle su vlasti okruga Lancaster na konferenciji za novinare.

Sadržaj se učitava...

NWS, koji je u petak objavio brojna upozorenja o tornadu u nekoliko država u središnjem dijelu Sjedinjenih Država, predviđa da će se ovaj meteorološki fenomen nastaviti i u subotu u ovoj golemoj regiji poljoprivrednih ravnica, uključujući i Teksas.

Sadržaj se učitava...

Tornada, vremenski fenomen koji je koliko impresivan toliko i teško predvidiv, relativno su česta u Sjedinjenim Državama, osobito u središnjim i južnim dijelovima zemlje.