VIDEO  Novi snažan ruski napad na Zaporižju, Putin i Zelenskij pozvani na summit G20

Zaporižje
Screenshot/Twitter

U noćašnjem granatiranju jugoistočnog ukrajinskog grada Zaporižja ubijeni su i ozlijeđeni deseci ljudi, objavio je jutros glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

"Ruski okupatori su tijekom noći cinično napali stambene zgrade i civilnu infrastrukturu", objavilo je središnje vojno zapovjedništvo na svojoj Facebook stranici, dodavši da ima više ubijenih i ozlijeđenih.

Ranije je vršitelj dužnosti gradonačelnika Zaporižje Anatolij Kurtev izvijestio je da je sedamnaest ljudi ubijeno tijekom noćnog napada na grad.

Prema preliminarnim podacima, pet kuća je uništeno, a 50 ih je oštećeno, rekao je Kurtev, prenosi Index.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti informacije s bojišta. Grad se nalazi 125 kilometara od najveće europske nuklearne elektrane pod ruskom kontrolom. Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje postrojenja kojim upravljaju Ukrajinci, u kojemu su oštećene zgrade i postoji prijetnja od nuklearne katastrofe.

Putin i Zelenskij pozvani na summit G20

Indonezijski otok Bali 15. i 16. studenog bit će mjesto održavanja summit G20, odnosno 20 najmoćnijih zemalja svijeta. Ukrajinski i ruski predsjednik, Volodimir Zelenskij i Vladimir Putin, pozvani su na summit. Kada bi obojica došla, bio bi to njihov prvi susret otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu.

Zaporižje

Veleposlanik Indonezije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Husin Bagis u intervjuu za The National News rekao je kako su pripreme za dolazak Zelenskog i Putina u tijeku. "Odlučujemo u koje bismo ih hotele smjestili, jedan za Putina, a drugi za Zelenskog", rekao je Bagis.

Dodao je kako žele izbjeći moguće napetosti te ih, stoga, žele odvojiti. Međutim, Zelenskij i Putin zasad nisu potvrdili dolazak. "Želimo G20 učiniti platformom mira, a ne sukoba. Ukrajina nije dio G20, ali je ipak pozivamo", izjavio je Bagis.