POLICIJSKA AKCIJA DILJEM EUROPE Zaplijenjeno oko 170 kg droge, krijumčarenje išlo i preko BiH

Zapljena droge MUP Srbije
MUP Srbije

U višemjesečnoj zajedničkoj međunarodnoj akciji pod nazivom 'Belvedere' pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srbije, Službe za borbu protiv organiziranog kriminala Uprave kriminalističke policije, u suradnji sa Javnim tužiteljstvom za organizirani kriminal u Beogradu i policijama Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Češke, zaplijenjena je veća količina droge.

Također, uhićeni su pripadnici organizirane kriminalne grupe koji se sumnjiče za krijumčarenje narkotika na teritoriju Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Austrije i drugih država Europske unije.

U sinkronizovanoj akciji pripadnika MUP-a, u Srbiji je uhićeno devet članova ove organizirane kriminalne grupe, dok je V. Š. (53) za kojeg se sumnja je vođa ove kriminalne grupe uhićen u ponedjeljak u Češkoj na osnovu međunarodne tjeralice Interpola koju je za njim raspisala Srbija. 

Također, u siječnju ove godine u Bosni i Hercegovini je uhićen M. T. (34) koji se sumnjiči da je jedan od članova ove kriminalne grupe, piše Telegraf.

Srbijanska policija je zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili kaznena djela 'Udruživanje radi vršenja kaznenih djela' i 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' uhitila I. Š. (39), P. D. (27), M. P. (47), S. D. (58), A. G. (46), M. M. (32), S. J. (45), Z. H. (31) i M. I. (32).

Policija je pretresom stanova i drugih objekata koje su osumnjičeni koristili na 15 lokacija u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Leskovcu i Nišu, zaplijenila oko 168 kilograma amfetamina, pet kilograma marihuane, oko 10.000 tableta opojne droge MDMA, tri litra amfetaminskog ulja i pet litara akumulatorske kiseline potrebne za proizvodnju amfetamina, kao i dva pištolja i oko 60.000 eura.

Uhićeni na teritoriju Srbije privedeni su, uz kaznenu prijavu, nadležnom tužiteljstvu i određen im je jednomjesečni pritvor.

Telegraf navodi kako je bivši nogometaš Vladan Š. (53) uhićen u velikoj međunarodnoj akciji 'Belvedere'. Lisice na ruke stavljene su mu u Češkoj. Vladan Š. koji je javnosti u Srbiji poznat pod nadimkom Šumar osumnjičen je da je bio jedan od organizatora grupe koja je švercala oko 170 kilograma droge.

Naredba o provođenju istrage donijeta je protiv 11 osumnjičenih i to: Vladana Š., Igora Š. (drugi organizator ove organizirane kriminalne grupe), Petra D., Miroslava P., Slavka D., Aleksandra G. (prethodno prezime P.), Mladena T. (koji se nalazi u pritvoru u Bosni i Hercegovini zbog izvršenja drugog kaznenog djela), Miloša M., Slavka J. (prethodno ime Stevan D.), Zahira H. i Milice I.

Na saslušanju kod javnog tužitelja za organizirani kriminal, jedan od organizatora Igor Š. i jedan od pripadnika Miroslav P. su priznali izvršenje kaznenog djela.