PISMO REKTORA ZORANA TOMIĆA Priznao financijsku neodrživost mostarskog Sveučilišta

Zoran Tomić
Hercegovina.info

'Sveučilište u Mostaru uplatilo je Fakultetu građevine (sic!), arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru ukupan iznos od 885.300 KM. Pri tome, se na redovne tranše temeljem odluke Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru odnosi iznos od 351.000 KM, dok se preostali iznos od 534.300 KM odnosi na izvanredne prijenose (pomoći) temeljem odluka Rektora.'' 

Krediti za 'razliku' 

Navodi se to u pismu rektora Zorana Tomića djelatnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru koji su u utorak održali jednosatni štrajk upozorenja kojim su željeli krenuti pozornost na potplaćenost, loše plaće i neisplaćene naknade, prenosi Bljesak.info.

U pismu se navodi kako je Sveučilište u Mostaru uplatilo fakultetima i akademiji Sveučilišta ''veći novčani iznos, nego što je Sveučilište u Mostaru primilo od svojih osnivača'' te da je ''razlika je 'pokrivana' iz kreditnih sredstava od financijskih institucija''.

U pismu se navodi kako se ''radi o dugoročno neodrživom financijskom modusu''. 

U Informaciji o financijskom stanju na Sveučilištu u Mostaru navodi se kako je Sveučilište u Mostaru u prethodnom godišnjem razdoblju primilo, odnosno ostvarilo prihode od svojih osnivača u ukupnom iznosu od 7.553.000 KM. 

Glavni prihod školarine 

Dodaje se da je udio sredstava od osnivača u ukupno ostvarenim prihodima Sveučilišta u Mostaru oko 22%, te da se preostali iznos ostvaruje iz drugih izvora, prvenstveno školarina koji u cijelosti ostaju na Fakultetima.

''Sveučilište u Mostaru je kroz redovne mjesečne tranše, kao i izvanredne prijenose, uplatilo fakultetima i akademiji Sveučilišta u Mostaru ukupan iznos od 7.734.847 KM'', stoji u pismu koje je poslano djelatnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije koji su jedini za sada ustali protiv loše financijske situacije. Uz njih je pismom stao i Agronomsko i prehrambeni-tehnološki fakultet, koji su također upozorili kako je nedopustivo da teret financiranja fakulteta pada na studente i njihove roditelje. 

Navodi se i kako je Uprava Sveučilišta u Mostaru ''kontinuirano više puta i na više načina obavještavala Upravno vijeće, kao i osnivače i nadležne županije, o financijskim potrebama Sveučilišta u Mostaru, kao i nužnosti da se udio financiranja od strane osnivača poveća na puno veću razinu''. 

Nitko ne odgovara 

Takav dopis, kako se navodi, upućen je 15. travnja 2024. godine uputilo u kojem se osnivači obavještavaju o potrebnim i planiranim financijskim sredstvima za 2024. godinu, ''u kojem su planirana značajno veća financijska sredstva čija je primarna namjena standardizacija plaća na razini Sveučilišta u Mostaru i usklađivanje osnovica za obračun plaća na Sveučilištu u Mostaru s osnovicom za obračun plaća za proračunske korisnike u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Na taj im dopis nitko nije dogovorio. 

Danas okupljeni djelatnici naveli su kako su vodstvu Sveučilišta pisali u dva navrata ali da nisu dobivali odgovore te da je najbitniji razlog štrajka upozorenja  neriješeno financiranje Sveučilišta iz proračuna. 

''Mi smo javno sveučilište, a naši studenti i roditelji sufinanciraju nas i naše plaće što je nedopustivo", poručeno je, između ostalog, s prosvjeda. 

Iako se ostalo fakulteti nisu oglasili povodom ovog štrajka, djelatnik jednog od njih, čije ime niti fakultet radi zaštite nismo htjeli navoditi, kaže kako je Sveučilište ovakvim načinom financiranja postalo privatno nalik na trgovačko društvo.