LUKAŠENKO ODIGRAO KLJUČNU ULOGU Poznato što će biti sa šefom Wagnera koji je pokrenuo pobunu protiv Putina

Putin Lukašenko
EPA/Profimedia

Kazneni postupak protiv Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke paravojske Wagner, bit će obustavljen, a on će "otići u Bjelorusiju", izjavio je u subotu navečer glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov a prenose ruski mediji.

Prigožin će se preseliti u Bjelorusiju prema dogovoru postignutom uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka kako bi se okončala oružana pobuna koju je Prigožin vodio protiv ruskog vojnog vodstva, rekao je Peskov.

Dodao je da je Lukašenko ponudio posredovanje, uz suglasnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer Prigožina osobno poznaje dvadesetak godina.

Vlasti neće kazneno goniti pripadnike skupine Wagner koji su sudjelovali u pobuni zbog njihovih zasluga na prvoj crti bojišnice, rekao je Peskov novinarima.

"Što se tiče ostalih boraca (onih koji su sudjelovali u pobuni), njih nitko neće progoniti, uzimajući u obzir njihove zasluge na fronti."

Po njegovim riječima, Wagnerova prekinuta pobuna "ni na koji način" neće utjecati na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

"Ni u kojem slučaju", rekao je Peskov odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućim posljedicama prekinute pobune na plan Kremlja u Ukrajini. "Specijalna vojna operacija se nastavlja. Naša je vojska uspjela odbiti ukrajinsku protuofenzivu", kazao je.

Borci koji nisu sudjelovali u pobuni će potpisati ugovore s ministarstvom obrane, koje namjerava do 1. srpnja pod svoje zapovjedništvo staviti sve autonomne dobrovoljačke snage, prenosi Jutarnji.

Peskov je odbio kazati jesu li za Prigožina napravljeni bilo kakvi ustupci osim sigurnosnih jamstava za njega i njegove borce, za koje je rekao da je Putin dao svoju riječ.

Prigožin je ranije zahtijevao da mu se predaju ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik ruskog vojnog stožera Valerij Gerasimov.

Glasnogovornica moskovskog gradonačelnika izjavila je za novinsku agenciju TASS da ponedjeljak, 26. lipnja, ostaje neradni dan u Moskvi, kao što je ranije najavljeno.