VRHOVNI ZAPOVJEDNIK UKRAJINSKE VOJSKE "Stanje je kritično, zadnjih dana došlo je do značajnog pogoršanja"

Oleksandr Sirski
al jazeera

Stanje na istočnom bojištu “značajno se pogoršalo zadnjih dana”, objavio je u subotu ukrajinski vrhovni zapovjednik Oleksandr Sirski, ističući “intenziviranje” ofenzive ruske vojske, posebno u smjeru Časiv Jara.

“Situacija na istočnom frontu značajno se pogoršala zadnjih dana. To je uglavnom zbog velikog pojačavanja neprijateljske ofenzive nakon predsjedničkih izbora u Rusiji”, koji su se održali sredinom ožujka, napisao je na Telegramu.

Ruska vojska napada ukrajinske položaje u sektorima Liman i Bahmut “jurišnim skupinama uz potporu oklopnih vozila”, kao i u sektoru Pokrovsk, dodao je. “To je moguće zbog toplog i suhog vremena zbog čega je većina područja dostupna tenkovima”, objasnio je Sirski.

Taktički uspjeh ruske vojske

Unatoč gubicima, ruska vojska raspoređuje “nove oklopne jedinice”, što joj omogućuje postizanje “taktičkih uspjeha”. Rusi su oko Časiv Jara pojačali pritisak posljednjih dana, a taj ključni istočni položaj sada je “pod stalnom vatrom”, navodi Kijev.Grad na uzvisini manje je od 30 kilometara jugoistočno od Kramatorska, glavnog grada u regiji pod ukrajinskom kontrolom i važnog željezničkog i logističkog čvorišta za ukrajinsku vojsku. Sirski je potvrdio da su “najproblematičnija” područja ojačana, posebice protuzračnom obranom. “Opet se postavlja pitanje tehničke nadmoći… u području visokotehnološkog oružja”, rekao je.

“Samo tako možemo pobijediti većeg neprijatelja”, dodao je ukrajinski zapovjednik, ocijenivši da je potrebno i “poboljšati kvalitetu obuke vojnog osoblja”. Kijev već mjesecima od zapadnih saveznika traži više streljiva i protuzračnih obrambenih sustava. Ali pomoći ponestaje zbog političkih blokada u Washingtonu, zbog čega su ukrajinski vojnici prisiljeni štedjeti streljivo.