TRAGAJU ZA 374 OSOBE Vukovarci se prisjećaju stradanja Borovo naselja u Domovinskom ratu

Borovo naselje
Ilustracija

Komemorativnim skupom "Žrtva Borova naselja za Domovinu" ispred ostataka u Domovinskom ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca, u čijem se podrumu nalazila pričuvna ratna bolnica, u nedjelju je započelo obilježavanje 32. godišnjice stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva među kojima i Udruga “Vukovarske majke” čija je predsjednica Manda Patko u govoru rekla da Vukovarci i danas traže pravo na istinu i nadaju se da će pronaći svoje najmilije, prenosi Hina.

"Živimo i nadamo se tomu iako nas je svake godine sve manje i manje. Oni koji znaju gdje su naši najmiliji šute, a godine prolaze jedna za drugom", dodala je Patko navodeći da se u Vukovaru još traga za 374 osobe nestale u Domovinskom ratu.

Među sudionicima obilježavanja bila je i Milka Pančić čija je kći Jelena zadnji put viđena u nekadašnjem Borovu Selu, današnjem Borovu, a odvedena je iz Borovo commerca. "Od tada joj se gubi svaki trag i ne znam ništa o njoj. Tapkamo već 32 godine u mjestu", rekla je.

Marija Šestan traži sina Tomislava koji je 1991. bio u Borovo commercu i zadnji put je viđen u koloni zarobljenih Vukovaraca iz koje ga je u Borovu naselju izdvojio časnik JNA kako bi unio ranjenu ženu u autobus.

"Taj je autobus došao u Borovo Selo i on je unio tu ženu u školu, tada su došli po njega neki u uniformi i odveli ga i to je bio kraj. Gdje je, ne znam. Iako vjerujem da se zna što se s njim dogodilo, ali oni koji znaju šute. Više ga tražim nego što je imao godina. Bila mu je 21 godina, a ja ga evo tražim već 32 godine", svjedočila je novinarima Šestan.

Nazočan obilježavanju "Žrtve Borovo naselja za Domovinu" bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je u izjavi novinarima poručio da se ubijene žrtve ne mogu vratiti, ali kao društvo možemo učiniti sve kako bi se otkrili nestali i kaznili počinitelji zločina.

"To je ono što nažalost, vidjeli smo jučer u Vukovaru, ali i Šabrnji izostaje na velikom broju naših stratišta", rekao je dodajući kako je nužno uvijek upučivati apele onima koji raspolažu podacima o nestalima da ih pruže.

"Nažalost, u Srbiji je ta politika od 1991. sakrivanja i prikrivanja činjenica, istina i dokaza ali i negiranja i logora i zločina i genocida ako hoćete i dok je tako od njih, ove garniture, očekivati neki iskorak bojim se da je teško i već godinama nije tako", kazao je Penava.

Nakon prigodnog komemorativnog programa, u koloni sjećanja sudionici obilježavanja, kojih se okupilo nekoliko tisuća, prošli su gradskim ulicama do Župne crkve Gospe Fatimske, gdje će biti služena misa zadušnica.

Na obali Dunava u Borovu, komemorativnim skupom “Svjedočenjem protiv zaborava” u popodnevnim satima odat će se počast stradalim braniteljima i civilima koji su na dunavskoj obali ubijani, a tijela im bacana u rijeku.

Položit će se vijenci i upaliti svijeće i na Farmi Lovas, gdje su iz masovne grobnice 2001. ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru, čiji su posmrtni ostaci bili pomiješani s ostacima uginule stoke.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kasnije popodne u Borovu naselju odat će se počast i kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu.

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, u trenutku okupacije 19. studenoga 1991., u bolnici i skloništu u Borovo commercu nalazilo se oko 800 civila i ranjenika. Neprijatelji su ga gađali tenkovima i zapalili, a po ulasku agresora u taj prostor nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 branitelja i civila. Na današnji dan 1991. ubijena je 51 osoba, a u tri mjeseca opsade Borova ukupno 176 branitelja i civila.

Duž trase kojom prolazi kolona sjećanja od Borovo Commerca do crkve Gospe Fatimske učenici vukovarskih osnovnih škola rano jutros su upalili lampione.